Случаят „Булсатком“

Как фирма, не плащаща с месеци заплатите на служителите си и с дълг от 180 милиона долара изстрелва сателит?

Как компания, дължаща милиони за ДДС и социално осигуряване, си позволява, това което гиганти като „Дойче Телеком“ и „Водафон“ не си позволяват?

Преди седмици българското общество бе ощастливено с новината че се изстрелва „първият български телекомуникационен сателит”. Че не е първият - не е. Че не е български - не е, и то по две причини - първо като технология е изцяло американски, и второ, поради тази причина е кредитиран със 185 милиона долара от американската банка Exim Bank, която е и собственик до пълното му изплащане.

Че не е телекомуникационен също не е, защото предназначението му е да ретранслира телевизионен сигнал. Всъщност единственото българско в този проект е рискът, който носи „Булсатком“ и свързаната фирма „България Сат“, да не платят и американците да си приберат сателита.

Преди няколко дни, на свой ред гръцкото общество бе ощастливено с новината, че се изстрелва „Хелас Сат 3“, по-голям и мощен сателит от „българския“. На никой в Гърция обаче не му хрумна да празнува „възхода на гръцката космическа наука“, тъй като сателитът е изцяло с френска технология, а „Хелас Сат“ е кипърска фирма. По българската логика, би следвало англичаните да празнуват, защото „Булсатком“ е по същество английска фирма със седалище в Лондон, и цялата фирма /имущество, акции, сметки и т.н. /е заложена в банките в Лондон на които „Булсатком“ дължи около 80 милиона евро и просрочва плащанията.

Въпреки горните факти, някой сигурно ще си каже, какво пък, браво на момчетата, организирали са се, взели са кредит и са платили изстрелване на сателит, задминали са гиганти като „Водафон“, „Дойче Телеком“ и „Ориндж“, които нямат сателит. Оставили са в прахта „Теленор“, „Мтел“ и „Виваком“, които също нямат сателит. И всичко това щеше да е вярно, ако не са няколко неприятни факта.

Всеки български предприемач знае че друго може да не плаща, но ДДС и социално осигуряване следва да се плаща незабавно. Колкото и да е странно, НАП търпи положение в което „Булсатком“ натрупва задължения към НАП от около 10 милиона лева. Разбира се Агенцията налага запор на сметките на „Булсатком“, но търпи ситуацията в която паричния поток се отклонява през странични фирми. Така например, фирмата има 100% дъщерно дружество „Продажби“ ЕООД, което има за цел да събира парите от абонатите. Дружеството странно е оставено да функционира без запорирани сметки, въпреки че очевидно то функционира за да заобиколи запорите на НАП. Така парите на българските данъкоплатци отиват за заплащане на авантюрите на „Булсатком“.

За заплащане на тези авантюри отиват и парите на редица фирми в България, на които „Булсатком“ дължи около 30 милиона евро просрочени над 90 дни. С месеци, ако не и с години са просрочени плащанията към телевизиите като Нова ТВ, БТВ, Фокс и т.н., които надхвърлят 10 милиона евро. Налице са и съдебни искове срещу компанията. С месеци се бавят и плащанията към служителите на „Булсатком“, но Агенцията по заетостта странно не реагира.

Правният анализ на компанията повдига въпроса и за това, че с тази задлъжнялост фирмата не е „функциониращо предприятие“ и е вероятно управителите на компанията да бъдат подведени под съдебна отговорност, ако не обявят несъстоятелност, за което са длъжни по закон.

Всичко това кара собствениците трескаво да търсят пари за спасяване на положението. За съжаление засега опитите да продадат „България Сат1“, сателитът изстрелян с толкова фанфари, е малко вероятно, въпреки молбите към норвежки и израелски фирми. Причината е че сателитът е твърде близко до съседен норвежки сателит и според експерти до 40% от капацитета на българския сателит е неизползваем поради интерференция (наслагване на двата сигнала) с норвежците.

В допълнение, компанията която „Булсатком“ ползва сега за разпространението на ТВ сигнала – „Хелас Сат“ - изстреля нов и по-мощен от българския - сателит на същата позиция над България и ще изстреля още един през 2018 г., с което максимално ще затрудни продажбите на „Булсатком“ в региона, както и продажбата на самия сателит.

Така също опитите на фирмата да получи кредит от частни банки са срещнали насмешка от банкерите когато са получили възможност да видят финансовите резултати на фирмата.

Единствено Българската банка за развитие, държавна банка за финансиране на малкия и средния бизнес е изразила готовност да кредитира компанията. Как това е възможно никой не знае.

Не е ясно как фирма с блокирани сметки от НАП, която дължи около четвърт милиард евро на различни банки, при това с просрочия, и още около 30 милиона евро на фирми и служители, ще получи 20 милиона нов кредит от банка. Единственото ясно нещо е, че с тези нови пари ще се плащат стари вземания към чужди банки - тоест българските данъкоплатци ще спасяват „бедни“ банки като „Дойче Банк“ и „Сити“. Плащането към стари кредитори с парите от нови кредитори е един от основните индикатори за финансова пирамида...

„Труд“ се свърза с Максим Заяков, изпълнителен директор на „Булсатком“, но той не пожела да отговори на въпросите на вестника, а лаконично заяви „Директно с журналисти не разговарям“. По-късно някаква дама звънна в редакцията и се представи като Адриана от „Булсатком“. Тя си записа въпросите ни и каза, че ще преценят дали изобщо да отговорят. Така и не получихме отговор на нито един въпрос, а те само биха хвърлили повече светлина около ситуацията с дълговете на фирмата и използваемостта на сателита.

 

Въпросите на ТРУД към изпълнителния директор на „Булсатком“ Максим Заяков:

1. Сателитът остава ли собственост на американската банка до пълното погасяване на кредита към Еxim Bank?

2. Как г-н Заяков ще коментира факта, че в близост до изстреляния от „Булсатком“ сателит има гръцки и норвежки и според експерти се получава наслагване на сигнал, който ограничава капацитета на „BulgariaSat-1“?

3. Колко точно пари дължи „Булсатком“ на телевизии, колко от тези суми са в просрочие над 90 дни и каква е причината за забавените плащания?

 

Премиер и президент поздравиха екипа, работил по BulgariaSat-1

Когато бе изстрелян „Bul-gariaSat-1“ президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов поздравиха екипите за „усърдната работа“ по проекта.

„BulgariaSat-1“ е първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на българска компания“, заяви президентът в поздравително слово.

„С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни“, се казва в поздравителния адрес на Борисов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Eкип на “Труд”

Този уебсайт използва "бисквитки"