“Старите” и “новите” терористи

Главоломна на изненадващи и стряскащи събития беше последната седмица, не ще и дума. Както кротко си потъваше понтонът, и изведнъж за по-малко от 72 часа САЩ бомбардираха Сирия и влязоха във вербален конфликт с Русия, какъвто не е имало от предишната студена война; поредно зверство на индоктринирани ислямисти от ДАЕШ беше извършено в Стокхолм, а баските сепаратисти от ЕТА обявиха окончателно слагане на оръжията в 50-годишната им война за независимост от Испания.

Последното може и да не ви е впечатлило много на фона на всичко останало, но е не по-малко значимо като символика. Вярно е, че ЕТА са влизали в новините (и слава богу) отдавна. Ако пък следите по-отблизо мирния процес по стръмните склонове на Западните Пиренеи последните две десетилетия, ще се сетите, че баските вече на три пъти са обявявали, че слагат край на въоръжената си борба, само за да я подновят отново. За първи път това се случи през 1998 г. и трая по-малко от 12 месеца. За последно през 2011 г., когато „Ал Кайда“ организира и извърши най-кървавия атентат в новата европейска история - взривовете в метрото в Мадрид, през март 2004 г. Тогава загинаха 190 души (включително и българи) и 2 хил. бяха ранени. Испанските власти, без да се поколебаят и една минута, обвиниха първо ЕТА за нападението, най-малкото защото ги смятаха за напълно способни на подобно чудовищно действие.

С дни Мадрид поддържаше тази версия на разследването, докато Осама бин Ладен не пое отговорността. Въпреки че и самите баски побързаха да отрекат да имат нещо общо - в крайна сметка мишените на тяхната „борба” винаги са били приоритетно военни и полицаи.

Наблюдателите са единодушни, че обявеното от ЕТА разоръжаване е с предимно символичен характер. Организацията е с изключително отслабени позиции и дори не може да иска някаква реципрочност от страна на Испания. Политическото й крило - партията „Хери Батасуна“, до последно не успя да се пребори за признание от Мадрид, който системно я обявяваше извън закона при всяка поредна пререгистрация. Въпреки последното едностранно „пълно разоръжаване“ от 2011 г. заповедите за задържане, издавани през десетилетията срещу известни лидери и активисти, продължаваха да се изпълняват. Уморените от дългото бягане членове на ЕТА, започнаха да окапват един по един. Франция, която винаги е била използвана от организацията за логистична база, започна систематично да координира операции с Испания по неутрализирането на структури на баските сепаратисти и за десетина години ги сгънаха. С растящата заплаха от непредсказуемия ислямски тероризъм, неутрализирането на последната европейска терористична групировка „от старата школа“ си беше въпрос на чест за службите в Мадрид и Париж.

Затова и церемонията по „заравяне на томахавката“ се проведе във френския град Байон - от испанската страна на границата няма да позволят да се развява знамето със змията и двойната секира, дори и да е за последно. А и французите винаги са били по-открити към революционни символи и загубени каузи.

Най-значимото в информацията беше количеството оръжия и боеприпаси, с които, макар и отслабени, все още са разполагали баските до онзи ден. Въоръжени със секретни карти на ЕТА, от тайници по границата френските полицаи събраха 120 единици различно огнестрелно оръжие, десетки хиляди патрони и близо 3 тона експлозиви. Само заради последното всеки здравомислещ човек е въздъхнал с облекчение.

Множество експерти по сигурността предупреждават от години, че на територията на Европа има твърде много неконтролирани оръжия и боеприпаси. Едната част от тези арсенали е останала от югославските войни и преминава нелегално границите през каналите на балканските престъпни групи, за да достигне черния пазар на Запад. Друга част се контролира от местни криминални организации или групировки „от старата школа”, като баските и корсиканските сепаратисти, германски неонацисти и подобни. И става въпрос за оръжия, боеприпаси и експлозиви от „военен калибър”, които във всеки един момент могат да попаднат на черния пазар и оттам в ръцете на „новите“ терористи. С жеста си баските се опитаха да запазят истинско воинско достойнство. „Няма да рискуваме нашите оръжия да отидат при хора, които искат и нас да убият. Вземете ги!”

С окончателното разоръжаване на ЕТА наистина се затваря цяла страница от историята на тероризма в Европа. Или ако предпочитате „националноосвободителните борби“, започнали през 20-те години на ХІХ век с тръгването на Байрон към Гърция и завършили 2017 г. с капитулацията на баските в Байон. „Старият терор“- в името на национални знамена и каузи, срещу „новия“ - на закостенели ценности, заблудени разбирания, грешни тълкувания и озверели фанатици. Интересни времена, не ще и дума!

 

За половин век близо 850 убити

За близо половин век кампанията за независимост на “Еускади Та Аскатасуна” (”Родина и свобода за баските”) е отнела над 850 човешки живота, а пострадалите от нападенията им са хиляди. ЕТА, чийто символ е брадва, около която се е увила змия, е основана на 31 юли 1959 г. от студенти националисти, вдъхновени от марксизма-ленинизма, които обвиняват Баската националистическа партия (на власт в Страната на баските от 1980 г.) в бездействие пред лицето на франкизма. ?остепенно прераства в организация, поставяща си за цел независимостта на Страната на баските. Възприема терористични методи на борба. Предполага се, че Журдан Мартитеги е главният военен ръководител. Той бе арестуван през 2009-а във Франция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Благовест Бенишев

Този уебсайт използва "бисквитки"