Стефан Командарев - В кръга на успеха

Филмите на режисьора Стефан Командарев изглежда са обречени да се въртят все в кръга на успеха, независимо дали времената са сиромашки, кризисни, благодатни или пандемични. Неговата последна лента - “В кръг” спечели двете най-важни награди на Международния кинофестивал във Висбаден “goEast”. Това е първият голям онлайн фестивал, в който екипът и журитата работят онлайн, прожекциите са онлайн.

Българският филм “В кръг” беше безапелационния победител, като получи голямата награда “Златна лилия” за най-добър филм и наградата на критиката - ФИПРЕССИ.

Това, което четем в мотивите на международното жури е комплимент за българската култура и кинематография. Струва си да се прочетат в пълния им обем, защото казват почти всичко: “Блестящо изградения, многопластов филм, който ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка, ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят. Единодушното решение на журито е Голямата награда “Златна лилия” на 2020 да вземе “В кръг” на Стефан Командарев”!

Критиката също е запленена от филма - “Чрез отличен сценарий, интелигентна режисура и изключителна актьорска игра, българският режисьор Стефан Командарев ни представя един горчив поглед към държава, управлявана от хаос, в която доминират корупцията и насилието. Критиката към обществото се подсилва чрез комбинацията на черен хумор, абсурд и сарказъм, а когато нощта се спуска над столицата на България, започва истинският разговор. “В кръг” е брутално честно и все пак елегантно пътуване, което хваща вниманието ни от самото начало.”

Стефан Командарев сподели пред “Труд”, че е впечатлен и от нещо друго, освен хубавите думи и безценните награди. Впечатлен е как в Германия, въпреки вирусите, въпреки пандемията, бранят културата, при това не само родната, но и европейската. Успяват да проведат фестивал, при това по невероятен начин (Цялата церемония може да се намери в YouTube и на сайта на фестивала).

“Погледнете как са направили церемонията - и с анимациите, и с членовете на журито, и с регионалната министърка на културата, която едва ли има 30 години, но гори за мисията си. Това е нещото което тук не го виждаме, уви. А за обществото това са важни неща - културата”, казва Командарев.

Според режисьора, този фестивал спокойно може да се побере в една единствена дума - “солидарност”.

“Още като стана ясно, че фестивалът няма де се състои по нормален начин, организаторите решиха целият награден фонд, който не е никак малък, да се разпредели по равно в знак на солидарност към хората, които правят кино - на всеки от режисьорите на селектираните филми! И в игралната, и в документалната и в късометражната програма. Това е солидарност, която впечатлява със загрижеността си към творците, които са притиснати от кризата.”

Стефан Командарев е роден през 1966 г. Завършил е Медицинската академия в София (1993) и кино и тв режисура в НБУ (1999). Става режисьор в ирония на съдбата. Като лекар започва специализация в психиатрията. Пристига дарение - кинооборудване, с което да бъде подпомогнато обучението и изследванията в клиниката. Като най-млад, Командарев е натоварен да се занимава с техниката. Така медицината губи един отдаден лекар, а киното печели един всеотдаен режисьор.

Командарев е член на Европейската филмова академия. Вторият му филм “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е най-разпространяваният български филм в света - над 92 държави в Европа, Америка и Азия. Носител е на над 35 международни филмови награди, половината от които са награди на публиката. Достигнал до краткия списък (shortlist) от 9 филма в номинациите за чуждоезичен “Оскар” за 2010 г. Следващият му филм “Съдилището” дебютира в официалната селекция на Варшавския филмов фестивал, спечели “Златна роза” на кинофестивала във Варна и още десетки награди.

А “Посоки” се превърна в първия български филм е в официалната селекция на фестивала в Кан, в раздела “Особен поглед” след промените през 1989-а.

 

Златният екип на режисьора

В последните си три проекта (третият е още на хартия), режисьорът Стефан Командарев неизменно работи с един и същи екип - сценарист е Симеон Венциславов (“Посоки”, “Ага”, “В кръг”), оператор е Веселин Христов (“Посоки”, “Жажда”, “Пеещите обувки”, “В кръг”), режисьор по монтажа - Нина Алтъпармакова (100+ филма), продуцент - Катя Тричкова (“Съдилището”, “Посоки”, “В кръг”, “Икар от Кочериново”, “Говори с мен” и др.). Арт-департамента неизменно се ръководи от художничката Мария Койчева. Най-новият филм на Командарев е “Ало”, чийто сценарий вече беше селектиран в един от най-големите форуми за драматургия в Европа - SCRIPT 2 FILM.

 

За него

Заинтригува ме с ролята

Когато Стефан ми предложи ролята, аз исках да прочета целия сценарий, защото има такива режисьори, дето ти дават епизода, в който ще участваш и нямаш идея в какво се снимаш. Прочетох “В кръг” и много ме впечатли, още повече че Командарев, с предния си филм - “Посоки”, беше направил изстрел в десетката. Той притежава това забележително качество бавно, спокойно и точно да анализира и да каже това, което иска, но и да приеме това, което ти искаш, ако помага на ролята. Тази роля е много трудна, но е изключително благодарна и хубава.

Павел Поппандов, актьор, пред бТВ

 

Работата с него е предизвикателство

Работата със Стефан Командарев винаги е голямо предизвикателство за нас актьорите. Той е отворен за предложения и дава свобода на актьорите си. Освен това като режисьор с опит и в документалното кино има чувствителност към неверните ситуации. Затова желанието му да бъдем максимално автентични и верни на действието много помагаше при снимките.

Ирини Жамбонас, актриса, след наградата “Сърцето на Сараево”

 

Вдъхновява хората

“В кръг” е третият игрален филм на Стефан Командарев, който продуцираме заедно. За мен е голямо удоволствие да работя с него, защото е изключителен професионалист и страхотен човек с изключително чувство за хумор. Зад успехите на филмите му стоят години упорита работа, невероятен екип и актьори. Забелязала съм колко много се вълнуват и вдъхновяват всички, които да работят заедно с него. Това не е случайно, защото енергията, талантът и целенасочеността на Стефан създават една много сплотена и позитивна атмосфера по време на работа, която после се вижда и на екрана.

Катя Тричкова, продуцент

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Михаил Леонов

Този уебсайт използва "бисквитки"