Субсидии за вериги, за да продават БГ зеленчуци

Търговците и министерството се разбраха за повече родна стока по щандовете

Обещават да няма спекула с цените

Магазини ще получат субсидии, за да продават български оранжерийни зеленчуци. Средствата са по схемата de minimis и са в размер на 5 млн. лева. Търговците могат да подават заявления за участие до 31 май във фонд „Земеделие”.

Помощта е специално за малки локални вериги, които имат магазини в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващото звено между производителите и потребителите. Търговските обекти ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци - домати, краставици и пипер, ще ги сортират, опаковат и продават. Държавата пък ще им компенсира част от разходите за транспорт и логистика. За да получат средствата, те трябва да докажат пред фонд „Земеделие” с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани.

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.

Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани заради пандемията от коронавируса.

Търговските вериги и земеделското министерство постигнаха съгласие и по друга част от мерките - а именно повече български зеленчуци, плодове, месо и млечни продукти в хипермаркетите. Това стана след видеоконферентна връзка между земеделския министър Десислава Танева и премиера Бойко Борисов с производители и търговци. По време на нея Борисов изтъкна, че държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство. Той беше категоричен, че на първо място сега в условията на извънредно положение е здравето на българските граждани. „Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата ми цел е да сме живи”, заяви Борисов.

„Пандемията ни принуждава да вземем спешни мерки, да минимизираме загубите и да оцелеят нашите фермери”, каза Танева по-късно на пресконференция.

Тя посочи, че е обсъждано създаването на регионални къси вериги за доставка на продукцията на българските производители. В министерството има списъци с производителите във всеки регион, ако искат търговците могат да поучат контактите, обясни Танева. По думите є нито една голяма търговска верига не е изключена от обхвата на споразумението. И уточни, че то се отнася до всички собственици, които имат повече от 10 търговски обекта в даден регион. Засега мерките да има повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември, но министър Танева допълни, че би искала те да продължат и след това.

„Ако потребителите искат да бъдат съпричастни с българския производител, да изберат българското”, заяви от своя страна изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Той и колегите му от търговските вериги увериха, че новата мярка няма да доведе до спекулативно повишение на цените.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"