Сърби и гърци инвестират в България

Подготвят парцели за нови строежи

Емигранти в Англия се обръщат към родината

“Най-активните купувачи на нови жилища в София са два типа. Едните търсят апартаменти за жилищни нужди. Другите търсят имоти с инвестиционна цел”, заяви Силвия Веселинова, собственик на строително инвестиционна фирма за изграждане на жилищни сгради.

Делът на чуждестранните купувачи при сделките с имоти ново строителство не е голям, като те са предимно от страни от региона, най-вече Сърбия и Гърция.

“Има много клиенти, които купуват жилище в България след дълги години работа в чужбина. Най-големият дял на този тип клиенти е от Англия”, посочи тя и допълни, че една от причините за това вероятно е свързана с предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Веселинова отбеляза, че строителните предприемачи са си взели поуки от кризата на имотния пазар в България преди десет години. Най-важните сред тях са да поддържат ниско ниво на задлъжнялост, да следят вземанията си, за да имат достатъчно добра ликвидност по всяко време, и да внимават с планирането на паричните потоци, които биха могли да дойдат от банки, а именно ипотечното кредитиране на клиентите. “Много сме внимателни по отношение на процента на сделки с ипотечни кредити”, отбеляза Веселинова.

Според нея жилищният пазар у нас не е близо до спад на търсенето и няма сигнали за предстоящи трусове. “Всички участници на пазара си направиха достатъчно добри изводи от кризата през 2008 г.”, заяви Веселинова. Според нея засега все още има достатъчно парцели, които са готови за работа, но не изключва да се стигне до леко забавяне на предлагането на нови имоти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"