Трагична история: мистериозни смъртни случаи в клана Кенеди

„Проклятието“ върху клана е в действие и днес

Легендата за проклятието, надвиснала над известния американски политически клан Кенеди, получи поредното си доказателство. Двама членове на семейството, включително и осемгодишно дете, трагично загинаха. Как възникна тази легенда и кои са едни от най-подозрителните и мистериозни смъртни случаи в клана Кенеди?

Полицията и бреговата охрана на щата Масачузетс откриват тялото на 40-годишната Мейв Кенеди Таунзенд Макин, внучка на бившия генерален прокурор на САЩ Робърт Кенеди и внучка-племенница на 35-годишния президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, убит в Далас. Тялото на осемгодишния й син Гидиън е намерено малко по-късно - на дълбочина осем метра, и на шестстотин метра от брега.

Семейство Мейв Кенеди (самата тя, съпруга й Дейвид Макин и три от техните деца, от които Гидиън беше най-големият) са от 2 април 2020 г. в имението на семейство Хианис Порт (Hyannis Port прочетено на ирландски) на брега на залива Чесапийк. Това беше една форма на "антикоронавирусна карантина". Преди това Мейв Кенеди е работила в Държавния департамент на САЩ като старши съветник по правата на човека в администрацията на Обама, а наскоро бе назначена на подобна длъжност в Министерството на здравеопазването и човешките ресурси.

Дейвид Макин каза пред медиите, че децата му са играели с топка на брега на океана, и тя е попаднала във водата. Мейв Кенеди и най-големият му син Гидиън се втурват с кану, да хванат топката, но течението започва да ги отнася навътре във водата.

Това само по себе си е подозрително. Имението е разположено на брега на защитен залив, в който никога не имало силно течение или вятър. Независимо от това лекото кану започва бързо да се отнася навътре в океана и по думите на Макин след появата „на силен вятър“.

И това е само последната мистериозна смърт от една много дълга верига подобни нещастия.

Страшно за Кенеди

Експертите по генеалогия на клана Кенеди отдавна са се отказали да преброят точно колко трагични смъртни случаи и странни произшествия е имало в това семейство през последните 80 години. Първо, трудно е да се изчислят самите Кенеди и свързаните с тях в родство известни личности. Сега, след откриването на тялото на Мейв Кенеди Макин, почти сто души се бяха събрали за видеоконференция (все пак бушува коронавирус) и съвместна видео молитва, и всички те в една или друга степен са Кенеди.

Второ, трябва ли в клана Кенеди да бъдат включени зетьовете и снахите, например, настоящият губернатор на Ню Йорк (не кметът Ди Блазио, а губернаторът на целия щат) Ендрю Куомо? Той беше женен 15 години за една от дъщерите на Робърт Кенеди – Кери, и от този брак се раждат три дъщери: Кайра, Марая и американската звезда от Instagram Микаела. Между другото, той е наследствен губернатор на щата Ню Йорк, а баща му Марио дори по някакъв начин бе номиниран за президент от Демократическата партия. В американския политически елит, с изключение на Тръмп, много малко са случайните хора. Сега Ендрю Куомо е един от най-активните борци с коронавируса.

Колко страшно е за всички тях, защото близначките Кайра и Марая, както и Микаела Андреа (родена през 1997 г.) също са внучки на Робърт Кенеди и внучки са племеници на президента Джон Фицджералд. А за самата Кери Кенеди, която се разведе с Куомо през 2005 г., също е страшно. Тя отново може да се блъсне в трактор и след това в кръвта й да бъдат открити странни химикали (такъв случай има с нея през 2012 г.).

Загиналите братя

Джоузеф Патрик Кенеди-старши, е основател на семейния клан и има девет деца. Третият му син Робърт Франсис Кенеди (генерален прокурор на САЩ по време на президентския мандат на по-големия му брат Джон и след това кандидат за президент) има единадесет. Освен това броят на потомците на добрите католици нараства експоненциално. Експертите ориентировъчно смятат, че след 1941 г. в това огромно и едно от най-влиятелните политически семейства в Америка, по един или друг начин, са се случили около тридесет трагични случая с фатален или почти фатален изход.

Формално всичко започна с Розмари. Третото дете и първа дъщеря на Джоузеф Патрик Кенеди-старши и на Роза Елизабет Фицджералд е родена през 1918 година.

Тогава бушува испанския грип, а семейният лекар на алкохолния магнат се бори с него, защото тогава неговия род приема всички, които са били наоколо като слугини, готвачи ... В резултат на това дългоочакваната дъщеря (след двамата сина) се ражда с мозъчна хипоксия. До три години тя се развива нормално, но след това промените в нейните способности стават очевидни. Тя изостава в развитието си, не ходи на училище, развива дислексия. С течение на времето промените в нейния характер стават забележими. Красивата, но неуравновесена Розмари е предразположена към изблици на агресия и промени в настроението. Те се опитват да я затворят в манастир, но тя бяга оттам и организира погроми. Счита се за постижение, че се е научила да чете, пише и говори свързано до 20-годишна възраст.

През 1941 г., когато Розмари става на 23 години, лекарите съветват баща й да даде дъщеря си за лоботомия. Тогава тази варварска операция се е смятала за единствения начин за лечение на психични дисфункции. По време на операцията нещо се обърква и Розмари окончателно губи разсъдък. Интелектът й пада до състоянието на двегодишно дете, тя спира да ходи, да говори и да се самообслужва. В това ужасно състояние тя живее до 86-годишна възраст и умира в частна клиника през 2005 година.

Първородният син, Джоузеф Патрик "Джо" Кенеди-младши пък беше класическо "златно момче". Учи в Харвард, ръгбист, яхтсмен, с жена модел за булка. Всичко, което му липсва, са подвизите. И взискателният баща така ги възпитава, че създава изкуствена конкуренция между братята. С избухването на войната Джоузеф Кенеди е летец от ВМС на САЩ, но до 1944 г. патрулира над Атлантическия океан в лов за немски подводници. Така че не може да стане герой.

А ето по-малкият брат - Джон, бъдещият президент - вече се е превърнал в истински герой, изпреварвайки по-големия си брат. Торпедоният катер, на който Джон служи, нанася таранен удар на японски разрушител. Раненият Джон плува до необитаемия остров Науро, влачейки със себе си ранен моряк. На острова върху кокосова черупка, той изрязва координатите на екипажа на кораба и го пуска в океана. Седмица по-късно ги спасяват по чудо новозеландци. Джон става всеамерикански герой, а не някакъв от „синовете Кенеди“, и със заповед на адмирал Хълси му е връчен медал за храброст и за неговото раняване.

Джозеф е уязвен защото той няма нито един медал, за разлика от по-малкия си брат и търси прехвърляне в Европа, където започва да лети на бомбардировача „Либерейтор“ и едва не загива в първата си битка. Немският Месершмит само по случайност губи от поглед самолета на Кенеди в облаците. Войната върви към своя край, няма никакъв подвиг, а всички вестници пишат само за малкия му брат. Тогава Джозеф-старши го урежда в тайната операция "Афродита". Това си е истинско камикадзе в американски стил. Бомбардировачът Либерейтор е натъпкан до „козирката” с експлозиви, а пилотите трябва да стигнат до целта, да насочат самолета на автопилот и да скочат с парашути. Обикновено целите са ракетните площадки на V-2 във френския град Кале. Или взривателите са били поставени неправилно, или се е случило нещо друго, но на 12 август 1944 г. Либерейтора на Джоузеф Кенеди-младши с десет тона експлозиви избухна над Англия. Те дори не намериха и части от тялото му. Той нямаше деца.

"Господ посочва с пръст"

Четвъртото дете в семейството, Катлийн "Кик" Агнес Кенеди е любимката на баща си, красива, силна, играеща футбол с по-големите си братя. Придружава баща си, когато е назначен за посланик в Лондон. Тя се среща с Дейвид Рокфелер и във Великобритания през 1938 г. на бала на кралицата е наречена „дебютантката на годината“. След избухването на войната тя влиза в женския спомагателен корпус на Червения кръст в Лондон. През 1944 г. се жени за Уилям Кавендиш, барон Хартингтън.

Четири месеца след женитбата и месец след гибелта на своя брат Джоузеф, нейния съпруг, майор лорд Хартингтън, е убит от немски снайперист в Белгия.

След войната Кик Кенеди се сближава с Уилям Уентуърт-Фицуйлям, осми граф Фицуйлям, един от най-едрите земевладелци в Шотландия, тогава в процес на развод. На 12 май 1948 г. в Южна Франция се разбива частния самолет, с който те заедно летят от Париж до Ривиерата. Вече претръпналата на всичко нейна майка казва: „Господ Бог посочи с пръст моята дъщеря“.

Джон Фицджералд Кенеди, е втория син в семейството и става 35-ият президент на САЩ. Убит е на 22 ноември 1963 г. в Далас при всички известни, но все още много съмнителни обстоятелства.

През 1953 г. той се жени за журналистката от добро семейство Жаклин Льо Бувие, по-късно известна като Жаклин Кенеди-Онасис. Първото им дете, момичето Арабела, умира веднага след раждането. Третото дете, момчето Патрик, се ражда преждевременно и умира 36 часа след раждането си и месец и половина преди смъртта на баща си.

Най-големият син на американския президент Джон Фицджералд Кенеди-младши е роден през 1960 г. и дълго време се смята за най-успешният член на клана. Красив, бонвиван, адвокат, помощник прокурор и издател на модно списание. До 14-годишна възраст той е живее на гръцки остров, заобиколен от 75 гарда на пастрока си - милиардера Онасис.

Приписват му се множество романи, включително с певицата Мадона и актрисата Дарил Хана. На 16 юли 1999 г. Джон Кенеди-младши със съпругата си Каролайн Джийн Басет Кенеди и нейната сестра летят с частен самолет за сватбата на братовчедката Рори (дъщерята на Робърт). Самият той е на щурвала. След няколко десетки минути самолетът пикира с висока скорост и се гмурва в Атлантическия океан. Със заповед на президента Бил Клинтън в страната е обявен траур.

Единствената оцеляла дъщеря на 35-ия президент на САЩ Каролин Кенеди е успешен политик. От 2013 г. е посланик в Япония. Тръмп многократно се опитва да я отзове и заявява, че тя е получила поста си само защото е Кенеди и благодарение на своите връзки. През 2017 г. той все пак я отзовава оттам.

Гибелни за политическата кариера случки

Третият от четиримата братя на Кенеди, Робърт Франсис или „Боб“, изпълнява функциите на генерален прокурор по времето на мандата на брат му Джон и е най-обещаващия кандидат за президент, но е убит на 6 юни 1968 г. в хотел „Амбасадор “ в Калифорния след предизборен митинг от Сирхан Сирхан, който все още излежава своята доживотна присъда. Той имаше единадесет деца, последното от които, е същата тази Рори, и за сватбата й лети нейният братовчед. Тя се ражда след смъртта на „Боб“.

Най-активният от неговите синове е Робърт Франсис-младши, журналист и писател, който внезапно обяви миналата година, че Сирхан Сирхан не е убиецът на баща му, въпреки че всичко това се случва пред телевизионните камери пред повече от тридесет души. Според Робърт Франсис-младши, Боби Кенеди е бил убит от охранителя на хотела Тейн Сизър, който умира миналата година във Филипините. Смята се, че Сезър е бил против либералната политика на братята Кенеди по отношение на расовите малцинства. Робърт Кенеди-младши твърди, че той е разговарял със Сезър, но онзи му е поискал 25 000 долара за интервюто. Не са много за човека, убил генералния прокурор и най-обещаващият кандидат за президент на САЩ.

В края на 60-те години жив от братята Кенеди остава Едуард Мур „Тед”. Въпреки че, той има много по-малка харизма от по-големите си братя, той сериозно е бил смятан за един от най-обещаващите кандидати за президент на САЩ. Но още през 1964 г. Едуард Кенеди прави първата си автомобилна катастрофа, при която умира неговия асистент, а той получава тежка травма на шията и е принуден да носи дълго време корсет.

Но на 18 юли 1969 г. неговите президентски амбиции приключват. След странно парти, на което присъстват перспективни девойки дебютантки от неговия предизборен щаб, той тръгва с кола да „поразходи” младата доброволка Мери Джо Копечни. По неизвестни причини колата му пада в езеро, а момичето умира. Тед Кенеди се опитва да докаже, че се е гмуркал шест пъти, за да я измъкне, но съдът не му повярва и той получава задочна присъда за отказ на помощ.

Този епизод е обрасъл с множество теории за конспирация, дори и това че са простреляни гумите на колата така, че тя да падне в езерото и по този начин на Едуард Кенеди да бъде блокиран пътя му към Белия дом. Въпреки всичко, Тед Кенеди прави прилична политическа кариера. Той беше сенатор, пътува до Москва, за да договори заминаването на Ростропович в чужбина и умира през 2009 г. от мозъчен тумор. Ракът му най-вероятно е наследствен, защото синът му Едуард Мур Кенеди-младши губи дясната си ръка през 1973 г. от онкологично заболяване.

Подобна история (включително и в детайлите) се случва и със сина на Робърт Кенеди - Джоузеф Патрик II. Той попада в автомобилна катастрофа, в резултат на което момичето Пат Кели, пътуващо с него, беше парализирано. Това уби президентските му амбиции, но той все още е политик и активист на Демократическата партия.

Нещастни случаи

Изобщо всички последващи истории са свързани главно с многобройните наследници на Робърт Кенеди. Другият му син Дейвид Антъни умира от свръхдоза кокаин през 1984 г. на 29-годишна възраст. Сложно е, но е възможно.

През 1994 г. друг син на Робърт - Майкъл Лемуан, загива в ски курорта Аспен по време на семейна (!) почивка. Докато играе с братята си американски футбол, но на ски, той се спуска по склона на планината след хвърляне на топката. Майкъл Лемуан се врязва в дърво, но в този момент той не носи нито шлем, нито някакви защитни средства.

Преди по-малко от година, на 1 август 2019 г., друга внучка на Робърт Кенеди, 22-годишната Сирша Кенеди-Хил, беше намерена мъртва в същото имение на фамилията Хианис в Масачузетс. Красивата блондинка, студентка в Бостънския университет и активистка на всякакви модни екологични движения, умира от свръхдоза наркотици.

И всичко това е само част от историята на клана Кенеди. Друга дъщеря на Робърт – Мария, беше омъжена за Арнолд Шварценегер и известно време се изявяваше като „първата дама на Калифорния“, когато „железният Арни“ бе губернатор. Няма съмнение, че без подкрепата на клана Кенеди той никога не би станал губернатор.

Краят на клана Кенеди

Какво беше всичко това и кога ще свърши? Суеверните американци много се занимават с тази тема. Пълен набор от съвпадения? За такова огромно семейство е възможна и статистическа грешка. Нещо повече, първите трагедии са съвсем обясними с авторитарния характер на основателя на клана, неговия собствен начин на живот (между другото той е бил контрабандист на алкохол и алкохолен магнат, подобно на собствения си баща).

Протестантската част на Америка е убедена, че това е „проклятие“ за клана Кенеди, заради начина на живот и професията на основателите на клана. Друга конспиративна версия се свежда до това, че същият протестантски елит, персонифициран с Ivy League, се стреми да изкорени стартиращите ирландски католици, които в лицето на тримата братя са имали възможност да монополизират политическата власт в САЩ едва ли не до съвременните години. Ако това е така, тогава те са успели и днес кланът Кенеди вече не е сериозна политическа сила. Той се самозатвори в себе си, самоунищожи се, а наследствената власт в САЩ, преди да дойде Тръмп, принадлежи на големите "стари" пуритански семейства или на техните роднини. И най-вероятно ще принадлежи и по-нататък.

Сега никой от многото представители на клана Кенеди няма никакви претенции за висш пост в САЩ, с изключение на "бившия зет" и губернатор на щата Ню Йорк Куомо, също католик, макар и италианец. Но той не е Кенеди по кръв. Въпреки че и за него в епохата на коронавирус все пак е страшно. Никога не се знае какво и как ще се случи.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Евгений Крутиков, vz.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"