Тръмп заяви, че коментарът му за лечение на COVID-19 с дезинфектант бил "саркастичен"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна редовния брифинг на групата за справяне с коронавируса без да отговори на каквито и да е въпроси от репортерите. Необичайната стъпка бе, след като се стигна до предупреждения от официални лица и представители на бизнеса към гражданите да не поглъщат дезинфектанти.

Предупрежденията бяха отговор на изказване на Тръмп в четвъртък, че медицински служители би било добре да проучат използването на дезинфектанти вътрешно за лекуване от коронавируса.

В петък президентът заяви, че коментарът му е бил “саркастичен.”

Администрацията по храни и лекарства предупреди да не се използва лансирано от Тръмп лекарство за справяне с ковид-19 извън болнични условия, информира БНР. Според властите употребата на ксихлорохин и хидроксихлорохин може да доведе до сериозни проблеми със сърдечния ритъм.

Междувременно три американски щата облекчиха мерките за социална дистанция в борбата с коронавируса. Джорджия, Оклахома и Аляска свалиха някои от рестрикциите, докато в страната тече дебат колко да продължат мерките, които поставиха икономиката на пауза.

Фризьорски и спа салони и фитнеси отвориха врати след минимални промени в разпоредбите за социална дистанция. Почти символичното действие на губернатори е в контраст с предупреждения за негативния ефект от по-бързо връщане към нормалното.

Според официални данни смъртните случаи следствие на коронавируса са вече над 50 хиляди, но експерти посочват, че броят може да е повече. От една страна центровете за контрол и превенция на заболяванията преброяват само онези смъртни случаи, при които наличието на вирус е било потвърдено от лаборатория, а от друга - властите в различните щати използват различни методи за преброяване жертвите на Covid-19.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"