Фандъкова: Няма да се повиши цената на водата в София

Цената на водата за софиянци няма да се повиши. София е осигурена с питейна вода за години напред. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред БТВ.

Според нея столицата харчи по 12 млн. кубични метра на месец. В язовир "Искър" в момента има около 450 млн. кубични метра, в "Бели Искър", откъдето ще се прави отклонение за Перник, са около 9 млн. куб. м.

Към това отклонение ще има и спирателен механизъм, който е най-голямата гаранция, че изтичането на вода ще бъде спряно, ако водата за София не достига.

Същевременно започва и работа по свързване на водопроводната система на София с язовир "Огняново".

"Ползването на водопреносната система ще бъде възмездно и договорено между двете ВиК - на София и Перник. По никакъв начин няма да се отрази на цената на водата за софиянци. Има уверения, че няма да се повиши цената на водата и за Перник", каза Фандъкова.

Следващата седмица ще има заседание на Столичния общински съвет и тогава ще се реши дали София дава вода на Перник.

"8,5 млн. лв. са заложени тази година за миене на града - през последните три години тази сума се увеличава непрекъснато, за да се мие повече. Въвеждаме над 100 мерки за борба с мръсния въздух, обясни още Фандъкова.

"90% от автобусите в София вече са подменени, движат се и електробуси, а догодина ще има и чисто нови тролеи", каза още.

1,722 млрд. лв. е бюджетът на София за тази година. От тях 216 млн. лв. са отделени за изграждането на 12 км на третата линия на метрото, които ще бъдат готови тази година.

Около 200 млн. лв. е бюджетът за сметосъбиране, който се формира от такса битови отпадъци.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"