Финансовите министри от ЕС не се споразумяха за общи икономически и финансови мерки срещу COVID-19

Министрите на финансите на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие по време на продължилите цялата нощ преговори за по-голяма съвместна подкрепа за техните икономики, засегнати от коронавирусa, като шефът на Еврогрупата обяви, че дискусиите ще продължат утре, съобщава Ройтерс.

Дипломатически източници и официални представители заявиха, че спорове между Италия и Нидерландия за това какви условия трябва да бъдат поставени при европейското кредитиране на правителствата, борещи със пандемията от COVID-19, са довели до блокиране напредъка по отношение на помощта, оценява на около 500 млрд. еврo.

"След 16 часа дискусии стигнахме близо до споразумение, но все още не сме го постигнали", заяви в председателят на Еврогрупата Мариу Сентену и допълни: "Преустанових срещата на Еврогрупата, като тя ще продължим утре".

Министрите на финансите от еврозоната започнаха разговорите в 17:30 ч. българско време във вторник, като те продължиха цялата нощ с многобройни почивки, възобновявания и двустранни преговори, в опит да се договори съвместен финансов пакет от мерки за подпомагане на правителствата, компаниите и отделните хора, засегнати икономически и финансово от вирусната пандемия.

Те се надяваха да се споразумеят за програма за 500 млрд. евро, която да ограничи икономическия спад и да финансира възстановяването от пандемията.

Но разделенията отново бяха факт, посочи за Ройтерс един дипломатически източник: "Италианците искат да бъде анализирано повече в бъдеще емитирането на съвместни облигации като възможен инструмент за възстановяване, но холандците казват "не".

Основен проблем в преговорите бяха т.нар. "корона облигации" - общ дългов инструмент, предлаган от Франция, Италия, Испания и шест други страни членки, за да се подпомогне финансирането на огромните публични разходи и стимулиращите икономиката пакети на фона на вирусната криза. Германия, Нидерландия, Австрия и някои други държави обаче продължават да не са съгласни с идеята за емитиране на съвместните облигации.

Емитирането на съвместен дълг представлява ключова битка между южните икономики като Испания и Италия и икономическият север, воден от Германия и Ниделандия, откакто започна последната финансова криза в еврозоната преди повече от десетилетие.

Ако все пак в четвъртък се стигне до споразумение, комбинираният общоевропейски отговор и този на правителствено ниво може да доведе до най-голямата по размер програма за фискална подкрепа в света, надминавайки дори тази на Съединените щати, показват изчисленията на Ройтерс.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"