Фирми поискаха 93 млн. безвъзмездна помощ

11 112 проектни предложения подадени само за часове

Кандидатстването е електронно

Огромен интерес към мярката за безвъзмездна помощ за микро и малки фирми имаше още в първия ден на старта на процедурата за подкрепа на предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19. Към 16,30 часа вече бяха подадени 11 112 предложения за общата сума от близо 93 милиона лева, съобщиха за “Труд” от звеното за помощ на потребителите на системата, което е в рамките на дирекция “Централно координационно звено” към администрацията на Министерски съвет.

Общият размер на безвъзмездната помощ по процедурата е 173 000 000 лева, като минималната помощ е 3 000 лева, а максималната - 10 000 лева.

Според разчетите от мярката ще могат да се възползват около 30 000 фирми, като класирането ще става по реда на постъпване на заявките. Затова се очаква и бюджетът й да бъде изчерпан само за няколко дни.

Кандидатстването започна в 10.00 часа вчера и ще продължи до 16.30 ч. на 15 юни 2020 г.

То става електронно чрез попълване на формуляр за кандидатстване чрез ИСУН 2020 единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула “Е-кандидатстване” на интернет адреса: https://eumis2020.government.bg.

Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Заявената безвъзмездна помощ не може да надвишава 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г. Така в случай, че дадена фирма има 75 хил. лв. приходи от продажби, ще може да кандидатства за грант от 7500 лева. Ако обаче дружеството е с приходи от 150 хил. лв. за миналата година, ще може да получи максималната сума от 10 хил. лв.

 

Държавата с нови мерки

По 290 лв. на заетите в автобусния превоз

Подготвят нова схема за средните предприятия

]
Томислав Дончев

Държавата ще подпомогне транспортния сектор. В продължение на 3 месеца ще се плащат по 290 лева от заплатите на заетите в автобусните превози.

Мярката ще обхване между 25 и 30 хиляди души. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Министърът на транспорта Росен Желязков също потвърди, че се водят разговори със социалния министър Деница Сачева и с вицепремиера Томислав Дончев за грантова схема в сектор обществен превоз на пътници.

Става въпрос за маршрутите до труднодостъпните, слабонаселени планински райони. Прогнозите са мярката да обхване между 25 и 30 хиляди души, заети в този сектор. Това е схема, която да позволи да се подпомогне заетостта, паралелно с марката 60/40, в размер около 40% от минималната работна заплата, включително осигуровките за тази сума, обясни министърът на транспорта.

По думите му схемата ще се ползва няколко месеца и ще бъде достъпна за всички, които са заети в бранша.

Вицепремиерът Томислав Дончев разкри още, че кабинетът обмисля нов пакет от мерки. За подпомагане на средните предприятия се подготвя друга грантова схема за 170 милиона лева, каза той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"