Хърватската полиция рисува със спрей кръстове на главите на мигрантите-мюсюлмани

Хърватската полиция рисува със спрей кръстове на главите на мигрантите-мюсюлмани, които искат убежище, при опитите им за преминаване на границата от Босна и Херцеговина, пише британското издание The Guardian.

Вестникът представи и снимки от инцидента, който бе описан от няколко неправителствени организации, като "поредното унижение", на което хърватските власти са подложили мигрантите, пътуващи по балканския маршрут.

ООН поиска от хърватското правителство да разследва всички твърдения за малтретирането.

"Очевидно е, че една от причините е да се унижат умишлено бежанците и мигрантите, които се опитват да минат границата", казва Джак Сапок от неправителствената организация No Name Kitchen.

"Доколкото разбирам, има два възможни мотива. Или хърватските власти използват спрей боя, за да идентифицират и унижат онези имигранти, които многократно са се опитвали да преминат границата, или, което е по-притеснително, използват религиозен символ, за да тормозят психологически тези мъже, които са предимно мюсюлмани", казва Сапок.

Има значителен спад на незаконните преминавания на границите на ЕС, като миналия месец тези случаи са най-малко за последните десет години, съобщи днес агенцията на ЕС за граничен контрол Фронтекс, цитирана от ТАСС.

През април нарушенията на границите са били около 900, което е с 85 на сто по-малко от предходния месец и най-ниското равнище за април, откакто през 2009 г. Фронтекс започва да води такава статистика, се казва в изявлението. В него се обяснява, че тези рекордно ниски показатели се дължат главно на факта, че заради коронавируса правителствата в ЕС се бавят с изпращането на данните за преминаванията на националните граници.

За първите четири месеца на тази година нарушенията на границите в ЕС възлизат на 26 650, приблизително колкото са били през същия период на 2019 г.

През април най-голям е спадът в броя нелегални мигранти по маршрута през източната част на Средиземно море, по който са регистрирани едва 40 случая - с 99 на сто по-малко от март. За първите четири месеца на годината по този маршрут са минали над 11 200 нелегални мигранти, главно от Афганистан.

През април в ЕС са влезли през централното Средиземноморие около 250 мигранти (с 29 на сто по-малко от март), а общият им брой за периода януари-април е почти 4100, главно от Мароко, Кот д'Ивоар и Бангладеш - три пъти повече от същия период на 2019 г. Западната част на Средиземно море е използвана за стотина незаконни влизания в ЕС през април (спад с 82 процента спрямо март), докато за първите четири месеца оттам са влезли малко над 3000 нелегални мигранти, което е по-малко в сравнение с предходната година.

Пътят през Западните Балкани е преминат през април от под сто нелегални мигранти (с 94 на сто по-малко от март), но за периода януари-април броят им е близо 6000, ръст от 60 на сто спрямо първите четири месеца на 2019 г. Отчетът на Фронтекс не включва данни от Кипър, както и от по-малко използвани маршрути, отбелязва ТАСС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"