125 милиона причини Василев да се укрива от правосъдието

Синдиците на КТБ удържаха важна победа

125 милиона евро са много пари. С тях човек може да си купи 5 реактивни самолета, 20 ултра луксозни яхти или 50автомобила „Бугати“. А ако е 2013г. - контролът върху най-голямата българска телекомуникационна компания. Разбира се, когато парите са изкарани честно, проблем няма. Когато обаче става дума за присвоени средства, още повече в малка държава като България, тогава закупеното с тях, както е добре известно, често присяда на крадеца.

Трябваше да минат обаче цели 7 години, за да приседне на Цветан Василев хапката „Виваком“. Именно с тези 125 милиона евро Василев „купи“ БТК през 2013 година, но всъщност средствата не бяха негови, а се оказаха присвоени от трезора на КТБ. И когато пирамидата му се срути, финансовите последици от престъпните действия на „банкера“ разтърсиха държавата и са видими и до днес.

Но ако причината за бягството на Василев от страната може да се обясни със страха му да понесе отговорност за действията си, то спокойствието, което шикозния белградски хотел осигури на беглеца през лятото на 2014г., позволи престъпните му схеми не само да бъдат затвърдени, но дори и доразвити. Защото се оказа, че веднага след акостирането в Сърбия, Василев е побързал да се погрижи за „Виваком“. Тогава, без никакви скрупули, 43 % от БТК „заминаха“ в посока личната му люксембургска фирма SHCO, а впоследствие, в началото на 2015г., финансовият фараон включи в пъзела и руските си приятели Константин Малофеев, Пиер Луврие и Дмитрий Косарев. И най-вероятно заговорът им да присвоят собствеността върху БТК щеше да се сработи, ако не беше организирания от кредитора на компанията VTB Capital търг в Лондон, на който телекомът беше продаден на Спас Русев.

За разлика обаче от твърде много случаи, в които държавата абдикира от правата си, в случая с „Виваком“ институциите си свършиха работата като по учебник. Синдиците на КТБКристи Маринова и Ангел Донов заведоха през 2016г. иск по Закона за банковата несъстоятелност, в опит да върнат в масата на несъстоятелността отклонените от Василев 125 милиона евро. И четири години по-късно успяха. Софийски градски съд осъди едно от дружествата на Василев по веригата на собствеността на БТК - В2 Инвестмънт, да върне получените от КТБ пари, а междувременно бяха наложени и запори, чрез които сумата беше блокирана. И ако често пъти съдебните решения в България биват давани за пример на некачествено правосъдие, то в случая конкретният акт на българския съд беше признат и от съда в Лондон. Което позволи войната за „Виваком“, водена от Василев 7 години, най-после да приключи с победа за справедливостта и сумата от 125 милиона евро да се върне там, от където е тръгнала по престъпното разпореждане на банкера - в КТБ.

Така с общите усилия на държавните ни институции, този път може без преувеличение да се каже, че правосъдието възтържествува, а вложителите в КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете най-после ще бъдат сериозно компенсирани заради действията на Цветан Василев.

А ако 125-те милиона евро бяха през 2014г. твърде основателна причина Василев да се укрие от правосъдието и да избяга в Сърбия, през 2020г. те могат да се превърнат в надежда за успешен завършек на още от водените от синдиците на КТБ дела.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"