13 години затвор за руски войник, обвинен в дезертьорство

Руски съд осъди на 13 години години затвор в наказателна колония при строг режим войник, обвинен в това, че е напуснал военната си част, за да не участва в бойните действия в Украйна, в разгара на войната с Киев, предаде БТА.

В публикувано днес изявление военният съд на град Южносахалинск, разположен на остров Сахалин в Далечния изток, посочва, че обвиняемият е признат за виновен в дезертьорство при утежняващи обстоятелства, тъй като то е извършено по време на военна мобилизация.

Според съда войникът Максим Кочетков не се е явил в поделението си на 10 май, "за да не изпълни военните си задължения“, "да не бъде изпратен в зоната за специална военна операция“ в Украйна и "да се отдаде на безделие“.

След като дезертира от частта си на остров Сахалин, той се укрива два месеца в региона, преди да бъде арестуван от полицията на 9 юли, съобщи съдът.

Мъжът беше осъден на 9 години затвор за дезертьорство, но присъдата му беше увеличена на 13 години, тъй като той вече е имал условна присъда, постановена през февруари, за това, че е напуснал поделението си без разрешение.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"