81 пациента са излекувани със стволови клетки до момента

Борбата на стволовите клетки с Covid-19 продължава

Борбата с Covid -19 е изключително трудна и продължава да не дава покой на цялото човечество. Всички специалисти предупреждават , че няма място за успокоение и връщането на строгите мерки е много вероятнo.

Една от надеждите ,на които залага човечеството за бързо решаване на проблема е прилагането на стволови клетки.

Потърсихме мнението на европейския лидер в съхранението на стволови клетки Future Health. Future Health е пионер на частното тъканно банкиране в Европа и име му е синоним на качество в научните среди. Точно затова това е и единствената тъканна банка в света , която в продължение на 5 години е носител на короната за качество на Великобритания , връчена от самата Кралица.

Директорът на Future Health за България Вили Пеева ни разказа, за последните световни  достижения в областта на  стволовите клетки и тяхната роля при лечението на Covid-19. „Имаме малки победи всеки ден, но войната продължава. След успешното лечение със стволов клетки в Китай и в САЩ , Центърът за стволови клетки (ADSCC) който е специализиран здравен център,  фокусиращ се върху клетъчната  терапия и иновативна медицина ,се фокусира върху пионерни изследвания със стволови клетки . Центърът разработи ново лечение на коронавирус, което има доста обещаващи първоначални резултати. Така общия брой на излекувани от коранавирус със стволови клетки става 81“ сподели тя.

Патентът на центъра за лекарство срещу коронавирус вече е одобрен . Според Министерството на икономиката на ОАЕ, което издава разрешение ,  разработването на лекарството е  най-иновативното и обещаващо лечение на COVID-19.

Блиц с Вили Пеева, директор на най-голямата тъканна банка Future Health:

- Г-жо Пеева, какво представлява самото лечение?

- Лечението включва извличане на стволови клетки от собствената кръв на пациента и връщането им след активиране. Патентът е издаден за иновативния метод, чрез който се събират стволови клетки. Лечението е приложено в ОАЕ на 73 пациенти с COVID-19 и всички са били излекувани от вируса. Предполага се, че стволовите клетки имат терапевтичен ефект чрез регенериране на белодробни клетки и регулиране на имунния отговор, за да се предотврати свръхреагирането на COVID-19 инфекция и да се попречи за  допълнително увреждане на здравите клетки.

- Според вас кога можем да очакваме масово приложение?

- Лечението е успешно проведено в първия етап на клиничните изпитвания, което доказва неговата безопасност. Нито един от пациентите, получаващи лечение със стволови клетки, не съобщава за странични ефекти при взаимодействия с конвенционални протоколи за лечение на пациенти с COVID-19. Тестовете за ефективността на лечението продължават и се очаква да приключат след няколко седмици. Трябва да се отбележи, че лечението се е прилагало на пациенти с конвенционална медицинска намеса и ще продължи да се прилага като допълнение към установените протоколи за лечение, а не като заместител.

- Колко важно е да имаме съхранени стволови клетки от раждането?

- Новото приложение на стволовите клетки показва , че значението им нараства всеки изминал ден. Това е и причината , този безценен материал да става все по популярен в научните среди. Имайки в предвид , че най-концентрираните стволови клетки са тези взети от пъпната връв по време на раждането , сърдечно съветвам всички бъдещи родители да обмислят възможността да съхранят стволови клетки за бебето и за цялото семейство.

Що се касае до Covid-19 съм убедена, че човечеството ще го победи, но докато дойде този момент трябва  да спазваме лична хигиена и социално дистанциране и всички препоръки на здравните органи.

Вили Пеева работи в сферата на здравеопазването на ръководени постове от 2004 година. Тя е административен директор на Медицински център Афродита от самото му създаване. МЦ Афродита е най- иновативен център за регенеративна медицина в България. Клиниката е тясно сътрудничество с най- големите генетични лаборатории в САЩ , Великобритания , Франция , Швейцария и Италия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"