Бойко Борисов защити ген. Шивиков: Изключително достоен генерал. Да съсипем кариерата на такъв офицер, и то по анонимен сигнал?! (стенограма)

Премиерът Бойко Борисов настоява по време на днешното правителствено заседание военният министър Николай Ненчев да изясни случая с подалия оставка ген. Димитър Шивиков командир от 61-ва Стрямска бригада - Карлово.

Това става ясно от стенограма на заседанието, публикувана на сайта на МС.

"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан. Извинявам се, но не мога да не го коментирам - че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция... Военна полиция, без да си информира министъра, сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка", заявява Борисов по време на заседанието.

Ето и цялата стенограма

БОЙКО БОРИСОВ: Имаме тук с министър Ненчев и аз искам да го помоля с генерал Шивиков да изясни случая.

С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан… Извинявам се, но не мога да не го коментирам – че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция... Военна полиция, без да си информира министъра сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка. Изключително достоен генерал. Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят!?

Използвам случая, защото сега ще положим усилия с министъра да се опитаме да му помогнем. Той трябваше да заминава сега на трета мисия, като командващ! Дали му направиха…, защото му завидяха, че е добър генерал и НАТО си го харесва и го праща на толкова важна мисия. И то не го праща на работа – да не обидя дали е Брюксел, Париж, не че не работят хората там, да не ме разберат грешно, но го праща на терен, където не е спокойно.

Така че аз моля господин министърът да направи всичко необходимо. Разбира се, не можем да с месим на съдебната власт, но каквото може. Да съсипем кариерата на такъв офицер!? Като те моля, разбирай, не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва. Още повече, ако за друго министерство бих си го представил, за военното министерство, където йерархията е вертикална, не ми се вижда правилно. И Президентът, разговаряхме по тази тема с него, е разтревожен. Така че, господин министър, ще ми се да чуят колегите и Вашето мнение и, съответно, да ме подкрепите или обратното.

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Разбира се, господин премиер.

Аз благодаря на Вас и на всички колеги, които имат отношение към този казус. Действително нещата стоят по този начин. То не се касае само за генерал Шивиков. Отстранени са шестима висши офицери до момента. Проблемът е, че ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата. Веднъж напуснал системата, той не може да се върне. И тук не се касае само за генерал Шивиков, тук се касае за всеки офицер, за всеки генерал, за всеки войник, ако щете.

Вчера имах разговор с генерал Боцев и той ми каза, че са повдигнати 2400 обвинения към офицери и войници за последната година. Само 113 от тях са стигнали до съда, а само шестима са осъдени. Тоест, ние ангажираме тези хора в един процес под непрекъснат стрес. А в този конкретен случай имаме две опции – едната е действително ние да направим много бърза промяна в закона, ще направя среща с парламентарните групи, за да ги помоля в рамките на десетина дни да направим промяна в закона, така че да гарантираме и да запазим авторитета и статута на тези хора, защото наистина е престъпление. Това е един достоен генерал. Оставете това! Държавата е инвестирала толкова средства, той е все още млад, може да служи, в един момент ние прекъсваме неговата кариера и възможност за развитие в каквато и да е посока. Затова, колеги, моля за вашата съпричастност в тази посока да направим всичко възможно.

БОЙКО БОРИСОВ: Просто искам колегите като четат, да знаят за какво става въпрос. Така че, максимум съдействие ще получиш от нашата парламентарна група на ГЕРБ, надявам се и от другите колеги, да направим леки корекции.

Господин Иванов.

ХРИСТО ИВАНОВ: Благодаря, господин премиер.

Част от това, за което говорите, господин министър, се дължи на факта, че ние поддържаме системата на военното правосъдие, което няма оправдание. Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система…

БОЙКО БОРИСОВ: …Дадох пример с генерал Шивиков, защото – да приемем, че утре съдът го върне на работа, ние, първо, не можем да го върнем вече, този човек е понесъл и психически, и всякакъв стрес. И да му кажат „извинявай“ след това, и ще е след години – това носи големи поражения.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"