Мая Манолова предлага еднодневни винетки

Да бъдат въведени еднодневни винетни стикери предложи омбудсманът Мая Манолова в Добрич.

По думите на Манолова увеличението на винетките от тази година е особено несправедливо за хората от малките населени места, които ползват републикански пътища само няколко пъти в годината.

"Ще предложа промяна в наредбата, която регламентира винетните такси, чрез която да се въведе еднодневна винетка на минимална цена, пропорционална на общата цена на годишната винетка", поясни Манолова.

Тя ще настоява гражданите да могат да си купуват стикерите по облекчен ред, например чрез sms.

"Хората от отдалечените населени места трябва да бъдат улеснени", мотивира се омбудсманът.

Друг вариант според нея е цените на седмичните винетки да бъдат намалени, а годишните да важат от дата до дата.

Предложенията ще бъдат пратени до премиера Бойко Борисов до края на тази седмица, обеща Манолова.

В Добрич тя дойде по покана на граждани, които протестират срещу поскъпването на винетките.

"Аз изцяло споделям мотивите им, че няма как да е открито, прозрачно и добро едно управление, което при вземането на важни за хората решения не търси тяхното мнение предварително", каза Манолова.

Тя сподели, че е отправила препоръки към регионалния министър Лиляна Павлова да отговори чрез нея на гражданите защо се е наложило поскъпването на винетните стикери, колко пари повече ще донесе то в бюджета през 2016 г., какво се е случило с приходите, събрани през 2015 г. и какви са плановете на МРРБ и пътната агенция за 2016 г.

Според получения отговор годишно се събират около 250 млн. лева от винетни такси, с увеличението се очаква събираемостта с 50 млн. В същото време според разчетите на МРРБ са необходими поне 600 млн. лева годишно за извършване на планова рехабилитация и ремонти на най-нуждаещите се пътища.

В периода 2016–2022 г. става дума за около 7 млрд. лева и затова според министър Павлова се е наложил скок в цените на винетките, посочи Манолова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мариела Бончева

Този уебсайт използва "бисквитки"