Д-р Емилова: Правилното хранене при децата ограничава риска от рак и диабет

Изключително важно е децата и младежите да се хранят правилно от малки, тъй като това води до ограничаване на риска от диабет и сърдечносъдови заболявания в ранните години, освен това предпазва и от ракови заболявания в по-късен етап. Това заяви д-р Людмила Емилова- специалист по здравословно хранене по bTV.

Начинът, по който храним децата в първите 10 години от живота им определя от какво ще боледуват те на по-късен етап, поясни тя. Животинските продукти, и особено прекомерното хранене с тях в ранни години, води до преждевременно съзряване и пубертет и при момичетата, и при момчетата. Причината са многото мазнини, които тези продукти съдържат, каза д-р Емилова.

Специалистът препоръчва плодово-зеленчуков режим и за деца, и за възрастни. Според нея човек може да си набави нужните му белтъчини само чрез растителна храна. Основните храни, които трябва да приемаме са зеленолистните зеленчуци, плодовете, бобовите храни, като леща, боб, грах и нахут, и пълнозърнестите продукти.

Д-р Емилова съветва майките да кърмят децата си, колкото е възможно по-дълго – между година – година и половина, до две годишна възраст. Освен това тя препоръчва и двамата родители да направят 20-дневно прочистване с плодове, мед и чай преди забременяването. По време на бременността жената трябва да яде възможно най-чиста и природосъобразна храна.

Специалитът смята, че след като детето навърши година, му е напълно достатъчно до обяд да яде само плодове и зеленчуци, да пие прясно изцедени сокове и смутита.

Сред препоръчителните десерти са различни кремове от плодове и ядки, различни плодови кремове и пълнозърнести крекери, печени ябълки.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"