Евгений Узунов: Червеният милионер

Евгений Узунов, който дълги години беше организационният мотор на “Позитано” 20, и съпругата му се оказаха с близо 2 милиона лева на депозит в КТБ. Разбира се, ако данните за физическите лица с влогове в банката не се окажат сбъркани като тези за партиите.

В БСП има много хора с дълги политически биографии. Но тази на Евгений Узунов е от най-дългите. Започва още преди 10 ноември 1989 г. Ако за някои днес е голям успех да се доберат до заместникминистерско място, Узунов е бил там още в младежките си години. Той е последният първи секретар на ДКМС (Димитровски комунистически младежки съюз, в който преди 10 ноември 1989 г. задължително членуват всички младежи - б.р.).

Интересно е, че участва в ръководството на комсомола два пъти. През юли 1989 г. Евгений Узунов оглавява ДКМС, след като вече веднъж е излязъл от организацията. Узунов е роден на 30 юли 1952 г. По действащите по онова време правила пределната комсомолска възраст е 35 години. Узунов, който в онези години минава за протеже на Милко Балев (б.р. - смятан за сивия кардинал зад партийния и държавен ръководител тогава Тодор Живков) може би защото също е от Ловешкия край, напуска поста си на секретар на ЦК на ДКМС в средата на 80-те и става зам.-министър на транспорта. През юли 1989 г. обаче неочаквано се връща начело на организацията. Според тиражирана по-късно в медиите легенда лично Тодор Живков го извикал и му казал: “Освобождаваме Андрей Бунджулов. Ти оглавяваш новия екип в ДКМС като преходна фигура на промяната. Трябва да подготвиш нови млади хора за година, година и половина и се връщаш към други дейности...”

Така Узунов влиза в историята като последния шеф на ДКМС.

След демократичните промени той е зам.-министър на финансите в двете правителства на Андрей Луканов, запазва поста си и в кабинета на Димитър Попов, когато министър става Иван Костов. Нищо странно. Правителството е коалиционно, Костов е от квотата на СДС, Узунов - на БСП. От 6 август 1990 г. до 24 май 1992 г. е началник на Главно управление “Митници”. Оттогава политическият клон на кариерата му прекъсва за сметка на икономическия. През следващата година Узунов предоставя натрупания в държавната администрация управленски опит на частния сектор и става изпълнителен директор на Първа източна международна банка. През 1996 г. БСП се връща на власт и Узунов става подуправител на БНБ. Според слуховете тогава - по предложение на председателя на парламентарната група на левицата Красимир Премянов. Тогавашното ръководство на БНБ има кратък живот, идва Виденовата зима, хиперинфлацията и масовият фалит на банки. Узунов отново се връща към бизнес кариерата си като един от шефовете на “Стара планина холдинг”, правоприемник на Централен приватизационен фонд.

Политическата линия в кариерата на Узунов тръгва отново през 2005 г. Лидер на БСП тогава е Сергей Станишев. Евгений Узунов става член на Националния съвет на партията, влиза в Изпълнителното й бюро, а две години по-късно оглавява постоянно действащия й предизборен щаб. Става един от шестимата секретари на Изпълнителното бюро. Влиза и в парламента. Шумните парламентарни кулоари обаче не го привличат. Узунов остава два-три месеца в Народното събрание и го напуска, за да направи път на младото поколение в БСП. На негово място от Ловеч влиза Димитър Горов.

Но в социалистическата партия, където повечето битови навици от тоталитарно време са живи, обичаят властта да се критикува само в кухнята се преобрази във вечно недоволство от “нашите”, подхранващо неизтребим комплекс за вина. Той веднага слагаше ореол на истина дори и на очевидно опашати лъжи. И макар че никой не е видял Евгений Узунов нито облечен в костюм на Армани, нито да слиза от бентли, нито да показва охолство и лукс в каквото и да било, червената бабичка вярва, че той е милионер. И може би заради това, след като стана лидер на БСП, Михаил Миков го извади от Изпълнителното бюро. Списъците на синдиците на КТБ обаче отново го вкараха в новините. И доказаха уравнението, че където има червени бабички, има и червени милионери.

Встрани от медийния шум

Евгений Узунов не обича шума, избягва медиите. Интервютата, които е дал през годините, се броят на пръсти. В редките случаи, когато отговаря на журналистически въпроси, използва изрази като “решаване на проблемите”, “допирни точки”, “разумни решения”. От журналистическа гледна точка интервютата му са “скучни”. Той не е “цветен”, не използва ефектни метафори, за да обвини някого в нещо, не сипе закани, не отговаря на нападките. Все едно откъде идват - от собствените партийни редици или отвън. Може би защото един финансист по природа е пресметлив.

За него

Корнелия Нинова, депутат от БСП:

Сериозен и уравновесен

Сериозен, уравновесен, разумен. Евгений Узунов е човек, с когото се работи с лекота.

Антон Кутев, член на Националния съвет на БСП:

Интелигентен човек с широк поглед

Познавам го отдавна, тъй като са работили с баща ми. Интелигентен човек с широк поглед. Старите кадри са възпитавани по друг начин - мислят повече за това какво да направят за другите, а не за себе си. Работят нещата да вървят добре за всички.

Кирил Добрев, депутат от БСП:

Хора като него липсват на БСП днес

Познавам Евгений Узунов повече от 30 години, беше един от близките приятели на моя баща. Той и Димитър Дъбов са от хората, които разбират най-много от организационна работа в БСП. Такива хора днес липсват на БСП. Има обаче един грях към партията - че за всичките си години активна работа не успя да намери и да подготви свой наследник.

Мира Радева, социолог:

Полезен ми е в този момент

Познавам Евгений Узунов покрай хотелчето му в Бели Искър, което представлява голяма къща. Наложи се да отседна в нея и в момента той ми е много полезен. А и впечатленията ми от Евгений Узунов са като за един позитивен и симпатичен човек. Разбираме се по всички въпроси. Колкото до бизнеса му с този хотел, ако чака на тези пари, гладен ще ходи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"