COVID-19 блокира здравеопазването

Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

В извънредното положение пациенти със сърдечно-съдови и ракови заболявания остават на заден план

След анализ плащат на болниците

Българското здравеопазване е почти спряло в условията на извънредно положение. Заради наложените мерки покрай коронавируса, хронично болни хора не могат да стигнат до лекар или се страхуват да излязат. На заден план са оставени пациенти със сърдечно-съдови или ракови заболявания, вместо да им бъде осигурено лечение. Около това мнение се обединиха водещи специалисти пред “Труд”. Те са категорични, че трябва да се осигури достъп на болните до лечебните заведения.

“Да, може да е страшно, но не е само това. Какво се случва с ваксините за морбили на децата, защото има епидемия от морбили”, запита и председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас д-р Любомир Киров и допълни - “Коронавирусът е болест, но има още много болести, от които умират много повече хора ежедневно. Ще напомня, че от рак на маточната шийка умира поне една жена дневно в България”.

На брифинг в Министерския съвет шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че е направен анализ как се отразява на лечебните заведения карантината и ще им бъде осигурено финансиране.

“МЗ заедно с НЗОК взе решение на всички болници и доболничната помощ да им бъде заплатено на база миналомесечни изкарани доходи - да се плати дейността им, без да е отчетена такава, в размер на 85%. Така те ще могат да платят режийни разходи, медикаменти, плюс заплатите на персонала”, обясни той.

 

Проф. Тома Пожарлиев, специалист хирург, пред “Труд”:

Давам безплатни консултации, ще помагам онлайн

Обявих, че ще давам безплатни консултации, защото си давам ясна сметка, че мнозина от болните не могат да стигнат до квалифицирана медицинска помощ заради извънредното положение и мерките, свързани него. Ще помагам онлайн на всички, които ме потърсят. Консултациите са в областта на жлъчно-каменна болест, заболявания на дебело черво и стомах и туморите им, хернии на коремната стена в т. ч. и диафрагмални хернии, всички заболявания от коремната и обща хирургия.

Писа ми един мъж, на когото баща му и дядо му са умрели от тумор на дебелото черво. Той има сходни с техните оплаквания и аз му казах, че спешно трябва да си направи колоноскопия. Той е спешен случай и никой не може да му откаже. Пуснах в събота съобщението за консултациите и до понеделник бях отговорил на десет мейла. Диагностиката и оперативното лечение на онкоболните не бива да се отлага. В момента обаче те сами си го отлагат, защото се плашат заради епидемията. Проблемът идва и от това, че много от болните живеят на отдалечени места, където няма квалифицирана помощ. Готов съм да отговоря на всички, които страдат от това.

 

Д-р Стойчо Кацаров, шеф на Център за защита на правата в здравеопазването, пред “Труд”:

Заради COVID-19 диагностиката на раково болни е застрашена

Дейността на лечебните заведения извън COVID-19 е свита до минимум. Диагностиката на хора с онкологични заболявания е застрашена, което за някои от тях може да се окаже фатално.

У нас се откриват средномесечно около 3 хиляди нови случая на онкологични заболявания. В момента диагностичните методи са блокирани и на практика остават много недиагностицирани случаи. Така за част от хората ненавременното откриване на заболяването може да означава по-тежко или неблагоприятно протичане на заболяването. Подходът около COVID-19 поставя всички лечебни заведения в много тежко положение, обемът дейности е свит до 25-30% от обичайния.

В разгара на кризата, когато очакваме да има най-много пациенти, сме в ситуация, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на много места медицински персонал се пуска в платен и неплатен отпуск.

Здравната система има достатъчно капацитет да посрещне COVID-19, но има нужда да бъдат подкрепени лечебните заведения финансово, тоест да им се плати в тази извънредна ситуация по различен начин от обичайния.

 

Проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология, пред “Труд”:

Хронично болните може бързо да станат спешни случаи

През последните дни имахме случай с миокарден инфаркт. От страх и предпазване от коронавируса, вместо пациентът да дойде в златните 90 минути - дойде на третия ден. Болният се е страхувал да отиде в болница, тъй като можело да се зарази от коронавирус. Закъсняваме в реакцията и това касае не само сърдечно-съдовите заболявания. Не трябва да се отказваме да си лекуваме пациентите от заболяванията, които са най-големите убийци на нашето съвремие, а именно сърдечно-съдовите, мозъчно-съдовите, онкологичните заболявания. Тези пациенти трябва да продължат да получават адекватна помощ било то с онлайн консултации, редовни консултации - те не трябва да бъдат изоставени. Не всички пациенти са спешни и не всички пациенти трябва да бъдат по спешност лекувани. Но когато едно привидно стабилно състояние на пациент се влоши заради неконтролирано хронично заболяване, то същият този пациент много бързо може да премине към спешно състояние.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"