COVID-19 - положителен и негативен сценарий за ЕС

Време е за нов план „Маршал“, но и за нова европейска „Перестройка“

Китай удържа на паниката, не затвори 1 млрд. и 400 млн. хора по домовете и сега се подготвя за новия свят

Първо в света такива полярни сценарии са само моментна картина на определено състояние. Все едно сте включили видеото на „пауза“. Сюжетът извън „паузата“ си продължава да се развива. От всеки един сценарий може да се излезе с ползи или загуби в последствие и така по безкрайна спирала на спад и възход. Стоп-кадрите са необходими, за да може да се направи анализ на конкретни приложени действия. Докато поводът може да е и случайност и развитието на ситуацията винаги е свързано с определени действия. Тук важи причинно-следствената връзка. Много често до негативен сценарий се стига не от само себе си, а поради неподготвеност, което отново си е следствие от причината за невзимани предварително мерки в миналото, както и от некадърно управление на процесите на самата криза. Много е удобно за всеки, който е отговорен за държавата, да изтъкне негативния сценарий като някакво природно явление, случващо се изведнъж, сега и внезапно. В същото време обаче управлението освен от настоящите събития се състои и от прогнозиране и подготовка за бъдещи положителни и негативни варианти.

Защото „филмът си тече“ и основата на действието е преминаване от едно към друго състояние, точно описано в символа на Дао, колелото на Ин-Ян. Денят преминава в нощ и в себе си всяко едно съдържа малък зародиш на противоположното на него състояние. Поради естествения процес на сливане на пазари, икономика, финанси, култура, политика, медии, движение на хора, сега колелото на Ин-Ян постави целия свят в нощ. Всички разбраха, че вече сме едно цяло и за добро и за лошо.

Положителният сценарий за света ни е, ако успеем да го осъзнаем и да поддържаме това усещане за цялост и след кризата. Тогава ще се наложи да изградим единна нова система за действие. Негативният е, когато продължим да се делим на отделни племена, спасяващи се поединично пред стегнатите редици на римски легион. А легионът ще продължава своят марш.

На всеки е ясно, че това няма да бъде първата и последна глобална пандемия. Малкият хибрид-вирус мутира, има стотици свои братовчеди в короната на глобалното си семейство и е готов да ни залее с нови серии. Пак ли ще се действа така хаотично и по племенно?! Ще гледаме как наднационалните „войски“ от бюрократични учреждения се самоизолираха от нас, обществата, които ги излъчиха и финансираха, за да са ни от полза именно в криза?! Ще бъдат ли поставени под „карантина“ паническите потоци дезинформация през медиите - официална и неофициална?! Защото вече е ясно, че от този медицински проблем, с ограничено въздействие през призмата на глобалните медии се разви катастрофално информационно плашило, превърнало се в социален пъдар, натикващ хората като стадо по къщите.

Защо казвам, че има целенасочено въздействие, защото такова имаше. Още от самото начало. Нека си спомним как световните медии изведнъж се вторачиха в Китай. В Ухан, в закритата лаборатория за биологични изследвания с най-високото ниво на защита BioSafety Level-4. Тогава някой реши, че това може да се използва в информационно-пропаганден план срещу китайските конкуренти и машината се задвижи. Стигна се до истерия за ограничаване на контактите с Китай, като дори корейските и японските туристи в Европа носеха табелки „ние не сме китайци“, за да ги пускат в ресторантите... Странно, но нещата като бумеранг удариха в западния свят. И тогава вече раздуханата пещ на пропагандата и агитацията получи варел с бензин. Нищо не можа да се противопостави на психозата. Разви се негативен сценарий... Стоп, не се разви сам, развиха го определени действия и бездействия. За действията писах сега и малко и за бездействията. Все повече излизат наяве организационни планове и документи и то на наднационално ниво, които свикналите да се движат по наклона на общественото мнение политици или не познават, или ги е страх да проложат.

В ЕС съществуват разработени Общностни правила за действие по време на вирусна епидемия- COMMISSION WORKING DOCUMENT on Community Influenza Pandemic Preparedness and Response Planning. Съгласно решение 2119/98 ЕО на Европейския парламент и Европейския съвет този документ е изготвен след обширни консултации относно пандемичния грип от специално създаден Комитет за наблюдение и реакция на болестите. Освен това към този план има разработени и адаптирани национални поддокументи. Такъв може да бъде изтеглен като поддокумент за България - Национален план на Република България за готовност за грипна епидемия. От Брюксел /ЕС/ погледнато всичко изглеждаше, както при къща с пожар. Нации бягат на различни посоки, хвърчат разпилени страници от плановете за действие и всички политици се опитват да бягат с тълпите избиратели и да се впишат в общественото настроение - паниката. Вече е ясно, че единственото което спаси Китай от пълно затваряне, беше единият национален план за действие и строгото наказване на популизма. Те там вече навлизат в положителния сценарий.

Какъв е той за Китай? Колкото повече истерията залива останалия свят, толкова се отварят свободни пазарни ниши. За всички видове стоки, не само за маски за лице. В условията на ограничено предлагане освободените пазари ще бъдат заети от този, който може да произвежда повече и на по-ниски цени - Китай. Следвайки старата мъдрост на Конфуций, че най-важното в битката е търпението и който умее да запази спокойствие, скоро ще види труповете на враговете си, които минават пред него по реката, Китай удържа на паниката, не затвори 1 млрд. и 400 млн. хора по домовете и сега се подготвя за новия свят. Техните мениджъри устояха ефективно на тест с невероятна по размер миза, управление на най-многобройното население на планетата при глобална криза.

Естествено е, че и другите играчи ще излязат, но тук е важно в каква форма. За 20 дни ФРС емитира 2,1 трлн. щ. д. дълг, Еврозоната - около 2 трлн. евро. На този фон от дълг призивите да се „прибере“ икономиката от Китай ще доведе до нови трупове на конкуренти по реката, защото изнасянето на производствата там е обусловено от чиста икономическа логика, произвеждат със същото качество в огромни обеми и по-евтино. За политическото решение да се изградят паралелни такива производствени мощности на Зарад, ще трябват много пари и нов дълг, а също и години време. Пред стегнатите редици на китайските компании, ръководени от техните нови „мандарини“, може да противостои само единен Съюз в нова конструкция. Положителният сценарий за ЕС е, че въпреки бягащите от пожара в къщата поединично, след кризата ще видите как всички ще осъзнаят, че това е нашият дом и никой няма пари, време и сили да изгражда собствени землянки. При този огромен дълг, сложени спирачки на икономиката, ограничени ресурси, нито една европейска страна няма на кого да разчита освен на единния общ пазар и финансиране от ЕС. Кризата показа, че са нужни и ефективни мениджъри, не само политически клонинги. Време е за нов план „Маршал“ за ЕС, но и за нова европейска „Перестройка“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Димитър Гърдев, коментатор на "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"