Дейвид Фишеров, който бе наказан за допинг през април, ще може да участва на световното първенство по вдигане на тежести

Австриецът с български паспорт и европейски шампион по вдигане на тежести от 2022 г. в кат. до 102 кг Дейвид Фишеров, който бе наказан за допинг през април, ще може да участва на световното първенство края на годината в Бахрейн, съобщи БТВ. 

По първоначална информация се смяташе, че той няма да може да вдига до март 2026 г., но санкцията му ще бъде намалена. Фишеров даде положителна проба за анаболния стероид "тренболон" през март 2023 г. За нея обаче се разбра едва в началото на април 2024 г.

България ще бъде представена от 17 тежкоатлети в 10 категории на планетарния шампионат, който ще се проведе от 6 до 16 декември в Манама.

 В момента националният ни отбор не тренира заради липса на финансиране. Задълженията на структурата са близо 700 000 лева, а най-добрите ни тежкоатлети не са взимали заплати от 8 месеца. Ако до края на година централата, управлявана в момента от Антон Коджабашев, не постигне споразумение с Министерството на младежта и спорта, те няма да видят нито лев дълго време.
На състезателния подиум в края на годината ще видим най-добрите ни в този спорт - Карлос Насар и Божидар Андреев.
Най-много представители ще имаме при 55-килограмовите. Там седми по заявка е четирикратният шампион от последните 4 европейски Ангел Русев, който е заявил двубой от 260 кг двубой. На подиума ще видим и Джан Зарков (240 кг). Като резерви са заявени Дениз Данев (240 кг) и Тодор Тодоров (235 кг).
Записалият три неуспешни опита на изхвърлянето на олимпийските игри в Париж 2024 Иван Димов се е прицелил в 290 кг двубой при 61-килограмовите. Във Франция контузия в коляното спря сопотския тежкоатлет. Конкуренция на Иван в тази категория е шампионът от Евро 2024 в София през февруари Габриел Маринов (280 кг). Заради безпаричието във федерацията на Габриел му се налага да преживява с 600 лева на месец. Парите са осигурени от Община Стара Загора.

При 67-килограмовите Валентин Генчев и Диан Пампорджиев са заявили съответно по 305 кг и 290 кг. Исторята на втория е добре позната от репортажи по bTV. На национала му се налага да работи на строеж, за да се издържа. За операцията, която се налага да направят на лакътя му през 2022 г., пари намира олимпийският шампион Карлос Насар.

 Тодор Йорданов е заявил 315 кг, което на хартия му отрежда 30-о място от всички претенденти сред 73-килограмовите.

При 109-килограмовите за честта на България ще вдигат Христо Христов и Васил Маринов. И двамата се целят в двубой от 390 кг. Допълнителна мотивация за Христо отново ще е детенцето му, което се роди часове преди да се качи на подиума на европейското в София. Тогава Христо спечели среброто. Маринов завърши седми.Сред жените в кат. до 45 кг на подиума ще видим 22-годишната Ивана Петрова и 24-годишната Надежда Мей-Нгуен, заявили 160 кг. Първата е със сребро от европейското в Москва през 2021 г., а Надежда е златна медалистка от континенталната надпревара, както и бронзова от София по-рано тази година.

Галя Шатова (кат. до 64 кг) ще гони сбор от двете движения 215 кг. Това показват предварителните заявки за битката в Бахрейн. Тя завърши пета на Евро 2024. Сегашната заявена тежест е с 4 килограма повече от сбора, който постигна в столицата – 211 кг, макар и с 2 неуспешни опита на изтласкването тогава.

 Джесика Иванова ще спори за отличията при най-тежките - над 87. Тя е заявила 220 кг двубой. Тя е поредният пример за работещ национал, защото не получава заплата от федерацията - налага ѝ се да съчетава тренировките със смени от по 4 часа в сладкарница, за да се справя. В София по-рано тази година тя приключи надпреварата на седма позиция, подобрявайки резултата си от предното европейско с 11 килограма

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"