Politico: ЕС наказва Орбан с бойкот

Министрите на външните работи на Европейския съюз са готови да бойкотират Унгария, като организира среща на върха по външните работи през август, вместо да пътуват до Будапеща за събитието на премиера Виктор Орбан, пише Politico.

Унгария, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, планира да бъде домакин на среща на високо равнище по въпросите на външните работи в Будапеща на 28-29 август — отлична възможност за Орбан да се опита да оформи дневния ред на външната политика на блока и за неговия министър на външните работи Петер Сиярто да застане в светлината на прожекторите.

Въпреки това, след като унгарският премиер подкопа усилията за подпомагане за Украйна и доброволно отиде при руския владетел Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин, без да координира това с колегите си от ЕС, много външни министри търсят начин да избегнат участието си във форума, който те вярват, че ще бъде поредното пропагандно шоу на Орбан, коментира изданието.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел ще свика министрите за „официален“ съвет по външните работи по същото време на срещата на върха в Будапеща, твърди Politico, цитирайки неназовани европейски служители.

„Ако официалният съвет по външни работи, организиран от върховния представител (Борел - бел.ред.), се състои в същия ден, министрите няма да могат да пътуват до Будапеща“, обяснил един от събеседниците.

Чрез бойкотирането на Унгария дипломатите искат „да изпратят ясен сигнал, че Будапеща не говори от името на ЕС“. Съответният план вече е неофициално обсъден с няколко страни от ЕС, включително Франция и Германия. Очаква се екипът на Борел да го представи на 27-те постоянни представители на ЕС на 17 юли.

На първата среща на унгарското председателство, проведена в Будапеща за обсъждане на индустриалната политика, се появиха само седем министри от други страни. Не дойде нито един еврокомисар. 

Още преди руско-украинската война напрежението между ЕС и Унгария растеше от години. Под управлението на Орбан страната се отклонява от демократичните норми и върховенството на закона, а също нарушава гладкото функциониране на ЕС, като блокира приемането на закони или финансиране, опитвайки се да получ отстъпки в различи области.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"