Агенцията по безопасност на храните: Няма антибиотици в българското месо

Експерти опровергаха Европейската агенция по лекарствата, която ни нареди на 8-о място по замърсеност на мръвките с медикаменти

Специалисти и експерти са категорични, че в българското месо няма антибиотици.

Българска агенция по безопасност на храните взима всички мерки предлаганите на пазара храни да са безопасни за потребителите. В началото на седмицата бе оповестен доклад на Европейската агенция по лекарствата, в който се твърди, че българското месо е едно от най-замърсените с антибиотици в ЕС. Според доклада страната ни се нарежда на 8-о място по употреба на медикаменти.

“Няма констатирано наличие на антибиотични субстанции в месото. До 30 септември 2017 г. са изпитани 290 проби и не е констатирано наличие на такива субстанции”, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). От агенцията признават, че миналата година от 521 проби има констатирани едва три несъответстващи при патешко месо, които показали наличие на тетрациклин. През 2015 г. са изпитани 532 проби. Констатирана е една несъответстваща проба пчелен мед, показала наличие на сулфатиазол. По всички случаи са проведени разследвания и са предприети съответните административни мерки, уверяват от агенцията.

Всяка година Българската агенция по безопасност на храните изготвя Национална мониторингова програма за контрол на остатъци от ветеринарномедицински продукти (ВМП) и замърсители от околната среда в храни и суровини от животински произход. Недопустимо е фермерът да провежда лечение без знанието на обслужващия ветеринарен лекар.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"