Г-20 вкарва $5 трлн. в световната икономика

Най-богатите искат и общи усилия

СЗО и МВФ да се ангажират с бедните

Лидерите на страните от двадесетте най-развити световни икономики обявиха в четвъртък намерението си на инжектират извънредни 5000 млрд. долара в световната икономика, за да поемат тежестта от последствията от разпространението на коронавируса, предаде АФП. В рамките на виртуална среща на върха с номинален домакин Саудитска Арабия, държавите от Г-20 се обединиха под обща декларация, която изразява „твърдата решимост” да представят „единен фронт срещу тази обща заплаха”. В рамките на деня общият брой на смъртните случаи от COVID-19 на планетата задмина 21 000 загинали, с прогнозирано изместване на епицентъра на заразата от Европа, където Испания и Италия вече задминаха Китай по смъртни случаи, към САЩ.

По данни на световните агенции над 3 млрд. души на планетата се намират от петък сутринта под засилени мерки на контрол за разпространението на заразата от COVID-19. Заседанието на Г-20 дойде на фона на усилени мерки от страна западните държави като САЩ, Германия, Франция, Италия и Испания да координират общи мерки, и бе инициирано от Саудитска Арабия, която е ротационен формален председател на редовните срещу между лидерите.

В общото комюнике на 20-те най-развити световни икономики се казва още, че техните правителства се ангажират да работят в тясно сътрудничество с международните организации, „с цел предприемането на цял набор от солидни финансови мерки, които да са координирани и бързи”.

Най-богатите в света също така призовават тези институции като Световната здравна организация (СЗО) и Международният валутен фонд (МВФ) да окажат помощ на страните в процес на развитие, „за да се справят с бъдещите санитарни, икономически и социални последици от COVID-19”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"