Ламин Ямал - Талант за един милиард евро

Лятото е времето, когато децата безгрижно играят на улицата, далеч от уроци, домашни и досадните занимания в училище. Предвид времената, в които живеем, голяма част от тях се забавляват онлайн - на телефона, пред компютъра или с джойстик на конзола, където вкарват красиви голове и печелят трофеи в света на виртуалния футбол. Далеч от игрите с връстниците, едно 16-годишно хлапе крачи уверено в света на големите, сбъдвайки мечтата на милиони като него, копнеещи един ден да бъдат на финал на Европейско първенство...

Ламин Ямал може и да не стъпва редовно в часовете по история заради ангажиментите му във футбола, но отлично е усвоил умението сам да пише история. Вече повече от година той е абониран за рекордите. Всеки негов мач се превръща в постижение. От дебюта му за “Барселона” на 29 април 2023 година при 4:0 над “Бетис” насам. На 15 години и 290 талантът на каталунците стана №1 за клуба по отношение на своята възраст.

“Казах му да опита нещата, на 15 той е талант и специален играч - обясни тогава треньорът му Шави Ернандес. - Той показа какъв е, не се страхува и когато го видите на тренировка, виждате, че може да бъде много голям и важен футболист в бъдеще. Има талант, който е трудно да се намери в световния футбол. Общува добре и е умен, прилича на Меси и Ансу Фати заради вродения му талант. Ламин е човек, който не изглежда като на 15 години. Той е по-зрял за възрастта си”.

Постиженията с екипа на “Барса” продължават да се нижат едно след друго, ходейки като сянка по стъпките на тинейджъра. На ?16 години 83 дни той записва първия си мач като титуляр в Шампионска лига и това също се оказа постижение без аналог. Изпревари легендата Селстин Бабаяро, който преди три десетилетия игра за “Андерлехт” на 16 години 86 дни.

Ямал става най-младият автор на попадение в испанския елит. Фланговият футболист пренесе умело това свое хоби и на национално ниво. Хлапето за милиони подобри постижение на Гарет Бейл и вече е младок №1 с гол в европейски квалификации. Няма друг като него, дебютирал на такава възраст за Испания - 16 години и 57 дни.

?“Напълно промени живота ми и семейството ми - призна по-късно новата звезда на европейския футбол. - От 15-годишен, който ходеше на уроци и тренираше с младежкия отбор, станах играч от първия отбор на Барселона. Какво е чувството, когато видя гигантска сграда в Барселона с моя снимка в рекламна кампания на Adidas? Опитвам се да гледам на това като на нещо, което е свързано с вашата професия - да си футболист - и че трябва да се случи. Опитвам се да свикна с това.”

Още на 2 октомври “Барселона” побърза да му поднови договора. Новата сделка е до лятото на 2026-а и включва откупна клауза за 1 милиард евро. Според каталунското издание “Спорт” има постигнато споразумение между клуба и играча и веднъж щом навърши 18 години, той ще бъде удължен автоматично до юни 2030 година със завишена заплата. Възнаграждението му сега възлиза на 1 670 000 евро на година.

Това лято Ямал продължава да граби с пълни шепи от историята. Стана най-младият, играл на европейски финали със своите 16 години и 338 дни. По-късно даде асистенция, а на полуфиналите се разписа срещу Франция - все постижения, които са под №1 в света на Цар футбол. На “петлите” вкара от 25 метра със скорост на удара от 103 км/ч. И всичко това, докато пишеше домашни в свободното си време в Германия. Мечтите за финал в Берлин не трябваха да влияят върху оценките му, макар да бе далеч от своите съученици.

“?Когато се роди, знаех, че ще бъде звезда - призна сега неговият баща Мунир Насрауи. - Всеки, който е баща, го знае и всеки баща иска синът му да бъде най-добрият. Желая му най-доброто в живота и в бъдеще и се надявам да спечелят Европейското и всички да станем шампиони”.

 

Помнете, че е смъртен

Запитах се дали аз на 63 години мога да се сетя за по-въздействащ играч в историята на футбола от 16-годишния Ламин Ямал. Трябва да му помогнем да остане здраво стъпил на земята и да се представя по на-добрия начин. Трябва спокойствие. В древен Рим, когато са говорили за Цезар, хората са казвали: “Помнете, че е смъртен”. Гордея се, че мога да водя отбор с такива играчи.

Луис де ла Фуенте, селекционер на Испания

 

Щях да го взема в моя отбор

Имах ли собствен клуб, той щеше да е първият играч, когото бих купил, ако имах достатъчно пари. За мен Ямал е най-добрият млад играч в света и много скоро може да бъде най-добрият в света като цяло.

Александър Чеферин, президент на УЕФА

 

Ямал е Избрания

Напомня на Меси, на Дембеле... трябва да използваме възможностите му, за да може целият отбор да играе по-добре. Да го захраним с топки и да играе на терена. Трябва да се грижим за него, както Рийкард се грижеше за Меси, това е добър пример. Трябва да внимаваме с минутите, с физическите усилия... важното е, че той може да ни помогне в много мачове. Ламин Ямал на практика е Избрания. Решенията му са изключителни.

Шави Ернандес, досегашният треньор на Ямал в “Барселона”

Защо 304?

Всеки път, когато Ламин Ямал вкара гол, с пръсти показва числото 304. Това е пощенският код на Рокафонда, скромния каталунски град, в който талантът е израснал.

Местният бар е издигнал в култ своя любимец. На стената има фланелка на “Барселона” с автограф на местния футболист. Именно от това заведение Ямал е тръгвал стотици пъти за базата на клуба заедно със своя баща, докато стане време за влака.

“Знаехме, че той ще играе с първия отбор на “Барселона”, казва собственикът на бара Хуан Карлос Серано с горда усмивка. - Но нямахме представа, че ще има такова въздействие, каквото той има сега.”

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Владимир Иванов

Този уебсайт използва "бисквитки"