Орбан: Малко вероятно е Путин и Зеленски да предприемат инициативи за мир

Киев и Москва няма да започнат да търсят изход от конфликта без сериозна външна намеса

Унгарският министър-председател Виктор Орбан публикува адресирано до лидерите на останалите страни от Европейския съюз писмо, в което представя впечатленията си от неотдавнашната си самообявена „мисия за мир“, включваща пътувания този месец до Москва и Пекин, които той определя като опит за постигане на споразумение за прекратяване на войната в Украйна, предаде БТА.

Тези посещения предизвикаха сериозни критики от страна на лидерите на ЕС, които упрекнаха Орбан, че е провел срещи с руския президент Владимир Путин и с китайския президент Си Цзинпин, без да се консултира с европейските си партньори.

В писмото от 10 точки Орбан заяви, че е малко вероятно Путин и украинският президент Володимир Зеленски да предприемат инициативи за прекратяване на огъня или за мирни преговори, които да сложат край на войната.

Воюващите страни „няма да започнат да търсят изход от конфликта без сериозна външна намеса“, пише Орбан. Той смята, че ЕС „копира провоенната политика на САЩ“, и го призовава да скъса с Вашингтон и да продължи да полага усилия за прекратяване на огъня.

Орбан отдавна обърква западните си партньори, като се стреми към топли отношения с Путин, посочва АП. Той също така енергично лобира за китайски инвестиции и по-благоприятна за Китай икономическа политика, докато повечето страни от ЕС се стремят да ограничат влиянието на Пекин.

Пътуванията на Орбан в рамките на „мисията за мир“ накараха някои правителства да обмислят бойкот на предстоящите неформални срещи в Будапеща, свързани с шестмесечното ротационно председателство на ЕС от страна на Унгария.

Орбан се срещна и с бившия президент Доналд Тръмп в неговото имение Мар а Лаго във Флорида. Той подкрепя Тръмп в усилията му да си възвърне президентския пост в САЩ и заяви в писмото си, че бившият президент на САЩ ще действа като „посредник за мир“, в случай че отново бъде избран на поста през ноември тази година. Той определя този сценарий като „вероятен“.

Тръмп „няма да чака до встъпването си в длъжност, а ще бъде готов да действа незабавно като мирен посредник. Той има подробни и добре обосновани планове за това“, пише Орбан.

Така унгарският премиер сякаш потвърждава опасенията на Украйна и на много членове на НАТО, че ако Тръмп спечели президентските избори в САЩ, той ще намали значително американската финансова и оръжейна подкрепа за Киев, отбелязва АП.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"