Полски учени твърдят, че са разработили лекарство, забавящо ефекта на коронавируса

Група учени от Университета в полския град Краков твърдят, че са открили субстанция, която значително забавя инфекцията с новия тип коронавирус SARS-CoV-2. Това съобщи Полската агенция за печата.

Изследователите смятат, че тяхното постижение е обещаваща първа стъпка към изобретяване на лекарство. „Веществото, което разработихме, е иновация от световна класа“, заяви професорът вирусолог Кшиштоф Пиртс.

Лекарството е химично съединение, наречено HTCC. Съобщава се, че засяга не само SARS-CoV-2, но и MERS-CoV, причинителят на респираторния синдром в Близкия изток, който се появи в Саудитска Арабия през есента на 2012 г.

Сега полските учени планират да започнат клинични изпитвания на тяхното лекарство. HTCC е патентован и преди това тестван върху животни, все още не е получено разрешение за употреба при хора. При гризачите това вещество не предизвиква влошаване на работата на дихателната система и не показва токсичност.

HTCC полимерното съединение е създадено на базата на хитозан, получен от скариди или гъби. Изследователите показват, че този полимер се свързва с протеина на Спайк, който образува „короната“ на вируса и блокира

взаимодействието му с клетъчния рецептор и в резултат на това и с вируса, навлизащ в клетката.

Работата е извършена, като се използва не само стандартен клетъчен модел, но и усъвършенствана система, моделираща напълно диференциран епител на дихателната система на човека. „Това е един от най-модерните модели“, подчертават авторите на изследването.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"