Стотици си взеха последно сбогом с Кирил Маричков

 

Артисти, политици и приятели събра поклонението пред рок легендата

 

Концерт на „Фондацията“ на 30 октомври в Зала 1 на НДК почита паметта му

Започва кариерата си през 1962 г. в първата българска рок група “Бъндараците”

Сред най-емблематичните му песни са “Рок в минало време”, “Вкусът на времето” и  “Клетва”

Стотици музиканти, артисти, политици, приятели и фенове изпратиха Кирил Маричков в последния му земен път на поклонението в църквата света „София София“. Дни преди да навърши 80 години прочутият български певец, музикант и композитор почина при нелеп инцидент, като падна от сцената преди концерта си с "Фондацията" във врачанкото село Селановци на 11 октомври.

Сред множеството, дошли да си вземат последно сбогом с основателя и вокалист на легендарната група „Щурците“ бяха Христо Мутафчиев, Вежди Рашидов, Дони и Момчил, Иван Лечев, Славчо Николов, Ерсин Мустафов, Стоян Янкулов-Стунджи, Данчо Караджов, Наско от БТР,  Богдана Карадочева, Братя Аргирови, Йорданка Христова, Михаела Филева, Катерина Евро, Марта Вачкова, Васко Кръпката, Васил Найденов, Орлин Горанов и много други негови колеги от артистичните среди. Да се поклонят пред патриарха на българския рок дойдоха още бившите премиери Иван Костов и Филип Димитров, както и бившият кмет на София Стефан Софиянски, заедно с дъщеря си Ива.

"Рано беше", каза при пристигането си в храма "Света София" колегата му Данчо Караджов от "Сигнал". "Кирил Маричков остави голямо богатство. Не само за българската музика, а за музиката въобще. Ще ни липсва!, добави Атанас Пенев – вокалистът на Б.Т.Р.

Един от най-близките приятели на Маричков – Дони, обяви в деня на поклонението, че концертът, с който на 30 октомври супергрупата трябваше отбележи 80-ия му рожден ден в Зала 1 на НДК все пак ще се състой, но за съжаление вече в негова памет. Дони добави, че няма хора, които са върнали билетите си за събитието след трагичния инцидент, а дори всички са разпродадени, защото много хора искат да почетат Маричков. Дони каза още, че с колегите му от „Фондацията“ са се консултирали със семейството на музиканта, които са пожелали големият концерт да не бъде отменян.

Дони разказа, че първата му лична среща с Маричков е била през 1989, когато той помагал група „Атлас” да издадат първите си записи. „Тогава мълчах и слушах, за да чуя какво ще каже този човек, на който се възхищавах”, обясни той.

През годините Дони и Кирил Маричков изградили близки отношения, основани на тяхното обожание към Джон Ленън, но също и на любовта им към книгите и четенето. Литературата била темата и на последния им разговор.  15 минути преди да падне, двамата си говорили за Йордан Радичков. „Припомнихме си един забавен момент от творчеството му”, каза Дони.

Кариерата си на музикант Кирил Маричков започва през 1962 г. в първата българска рок група “Бъндараците”, на която е един от основателите. През 1967 г., малко след като “Бъндараците” се разделят, той и барабанистът Петър Цанков основават “Щурците”.

Първоначално те свирят кавър версии на популярни парчета, но не след дълго създават авторски композиции. В групата Маричков е фронтмен, басист, певец и композитор. Сред най-емблематичните му песни са “Рок в минало време”, “Вкусът на времето”, “Конникът”, “Клетва”, “Вълшебен цвят”, “ХХ век” и други.

Както „Труд news” писа в негова памет стотици китаристи се събраха в неделя за да изпълнят “Клетва” пред НДК. “Когато правих музиката на филма “Вчера” с китара и като я изпях на Иван Андонов, той ми каза: “Тази песен ще ни надживее и двамата”, каза преди време в свое интервю Маричков.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"