Райна Кабаиванска - Недостижима прима

Великолепната Райна Кабаиванска, най-значимата оперна прима на нашето време, заслужи италианската награда “Златен орел”. Престижното международно отличие за първи път се връчва извън пределите на Италия. Тази седмица 88-годишната Кабаиванска с усмивка и висок дух лично представи младите оперни изпълнители от своя майсторски клас с концерт в Софийската опера.

Райна Кабаиванска получи престижната италианската награда “Златен орел” (Aquila d’Oro) от министъра на културата Кръстю Кръстев на тържествена церемония в италианското посолство. Франческо де Низио от асоциацията “Корфиниум”, която връчва наградите подчерта, че българката е първият артист извън Италия, които заслужава статуетката.

При получаването на наградата си оперната прима благодари на български и на италиански език: “Благодаря ви много. Наистина се развълнувах. Може би, защото съм възрастна жена”, каза с усмивка тя. Добави, че орелът е страхотна птица - птица на свободата.

Тя е най-значимата оперна певица на нашето време, родена в Бургас. Блестящата є кариера обхваща всички най-значими оперни театри и концертни зали, на всички континенти, но тя е особено активна в Италия, където пее във всички най-важни театри, се посочва в мотивите за наградата. Тя са дава на Райна Кабаиванска “за нейните изключителни професионални успехи на сцените по света, за убедеността є да предава духа на перфекционизма в кариерата на младите артисти и затова, че избра Италия за своя втора артистична родина”.

На 8 октомври XXIII Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска от Нов български уноверситет направи голям концерт в Софийската опера и балет. Със своя талант десет млади оперни изпълнители от България, Германия, Грузия, Италия, Хърватия и Южна Корея представиха на зрителите една истинска оперна приказка под съпровода на музикантите от Софийската опера и балет и под диригентството на Найден Тодоров.

В празничната вечер Райна Кабаиванска получи Наградата за хуманитаристика на името на създателя на Нов български университет проф. Богдан Богданов за изключителния є принос към оперното изкуство, нейната щедрост и посвещаване на младите оперни таланти.

На събитието бяха връчени тазгодишните стипендии на Фонд “Райна Кабаиванска”. “Моите деца се представиха блестящо! И аз съм много щастлива, че ще продължат пътя на хубавото пеене. На старото италианско пеене, което не трябва да се загуби. Това е една голяма ценност. Музиката дава вдъхновение. Вдъхновението прави човека. Благодаря ви, деца!”, каза Кабаиванска.

Тя без никакво съмнение заслужава това признание и още много, защото отдавна се е утвърдила като един от най-значимите оперни артисти на нашето време. Пяла е в най-големите оперни театри в света, сред които са Ковънт гардън в Лондон, в Гранд опера в Париж, Метрополитън и Карнеги хол в Ню Йорк, Дойче опер в Берлин, виенската Щаатсопер, Болшой театър в Москва и Токийската опера.

Днес Кабаиванска e на 88 г., но продължава да води своите майсторски класове. Фондът “Райна Кабаиванска” е учреден през 2002 г. в НБУ с лични средства на певицата като продължение на благотворителната є дейност в България.

Кабаиванска е родена на 15 декември 1934 г. в Бургас. Баща є Ячо Кабаивански е ветеринарен лекар, писател, поет и университетски преподавател, а майка є Стайка е учителка по физика. В детските си години свири на пиано и пее в Детски хор “Бодра смяна”. През 1957 г. завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория “Панчо Владигеров”. След дипломирането си е назначена в Софийската опера като хористка, което я амбицира да кандидатства за стипендия за специализация.

Учи музика в лицея “Виоти” във Варчели, Италия при вокалните педагози Дзита Фумагали, Д. Тес и Мерлини. На 4 април 1959 г. печели с конкурс първата си роля в гр. Реджо нел'Емилия - тя играе Жоржета в “Мантията” на Джакомо Пучини. А от 1961 г. е солистка в Ла Скала в Милано и в Софийската опера.

За първия си спектакъл в Ла Скала за 4 дни трябва да подготви ролята на Агнес в операта “Беатриче ди Тенда” от Белини - малка, но трудна роля. Още същата вечер получава предложение да пее в Метрополитън опера, където участва в “Палячи” - постановка на Дзефирели. Само след няколко месеца в САЩ Кабаиванска сключва договор с Метрополитън за 15 сезона, като междувременно е пяла вече и в Ковънт гардън.

Така Ла Скала се оказва трамплинът, който я изстрелва право сред звездите в операта. Сред партньорите є впоследствие са великите тенори Франко Корели, Марио дел Монако, Плачидо Доминго, Хосе Карерас, Лучано Павароти.

 

Да благодарим, че се роди тук

За нея е казано всичко, използвани са най-красивите думи, казани са най-големите суперлативи, ползвани са най-прекрасните прилагателни. Не мога да измисля нещо по-умно от това. Но мога да кажа едно: Благодаря ти, Господи, че даде тя да се роди тук. Позволете ми да благодаря на Италия за това, че беше нейна втора родина, втората є майка. Благодаря и поклон.

Министърът на културата Кръстю Кръстев

 

Тя е връх в човешката култура

Човешката култура има върхове, в чието подножие всички сме щастливи. Госпожа Кабаиванска е такъв връх. И тъй като това е едно голямо хуманно дело, за мен е огромно удоволствие да кажа, че журито на НБУ връчва годишната Награда на името на строителя на университета Богдан Богданов за 2023 г. на Райна Кабаиванска.

Проф. Веселин Методиев, НБУ

 

Смело повярва в мен

Аз мисля, че Райна е най-смелият човек, артист, който е бил до мен, защото повечето певци, музиканти, диригенти, пианисти около мен са изпитвали определен страх: “О Боже, имаш глас за драматичен репертоар, но си много млад, не можеш да го направиш”. Докато тя винаги ми е казвала: “Пей с гласа си, не се притеснявай.” Бе една от първите, която повярва, че мога да интерпретирам Дон Хосе в “Кармен”, не прояви никакъв страх, никакво колебание

Италианският тенор Андреа Карe

Печели най-големите награди

Райна Кабаиванска има многобройни награди, сред които Голямата награда “Един живот, посветен на музиката”, Венеция - 2000 г., Doctor Honoris Causa на Нов български университет за принос към световната музикална култура. За изключителен принос в областта на изкуството и за развитието на демокрацията в България е удостоена с орден “Стара планина”. Кавалер e на Големия кръст на ордена на Италианската Република за гражданска доблест и за изключителен принос в изкуството. През 2011 г. е удостоена с най-високата степен Командор на Ордена за изкуство и литература на Френската Република. През 2013 г. Райна Кабаиванска е удостоена с Оскар за кариера в оперното изкуство.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Даниела Кръстанова

Този уебсайт използва "бисквитки"