Русия обяви за "нежелан" независимия новинарски сайт "Москоу Таймс"

Главният прокурор на Русия обяви днес независимата медия "Москоу Таймс" за "нежелана организация", като на практика я забрани в страната, предаде БТА.

"Работата на изданието е насочена към дискредитиране на решенията на ръководството на Руската федерация както във външната, така и във вътрешната политика", пише в изявление, публикувано на сайта на прокуратурата.

В свое изявление "Москоу Таймс" каза, че това "не е изненада" и обеща да продължи да работи.

"Работата ни ще стане по-трудна. Всеки в Русия, който работи с нас по какъвто и да е начин, сега ще бъде изложен на риск от наказателно преследване. Но ние отказваме да бъдем заглушени", се казва още в изявлението.

Сред бившите служители на изданието са много известни журналисти, включително Еван Гершкович, репортерът на "Уолстрийт Джърнъл", който понастоящем е подсъдим в Русия по обвинения в шпионаж, които той и вестникът му категорично отричат.

"Москоу Таймс" се премести в Нидерландия, след като Русия въведе строги закони за цензура малко след като започна инвазията в Украйна през февруари 2022 година. Преди това руските власти определиха изданието като "чуждестранен агент", както и блокираха сайта му в Русия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"