Русия удари складове за Storm Shadow (обзор)

Масова чистка в украинското министерство на отбраната

Унищожени са боеприпаси с обеднен уран

Русия нанесе масиран удар по складове за съхранение на боеприпаси с обеднен уран и крилати ракети Storm Shadow на Въоръжените сили на Украйна. Това съобщиха от руското министерство на отбраната.

От ведомство допълват, че са използвани както прецизни въздушни оръжия с голям обсег на действие, така и ударни дронове. Унищожени са и центрове за радиотехническо разузнаване и подготовка на диверсионни групи на украинските сили, посочват още военните.

Украинските военновъздушни сили по-късно уточниха, че през нощта на 18 септември Москва е предприела атака с участието на дронове камикадзе “Шахид” и различни видове крилати ракети, изстреляни от бомбардировачи Ту-95МС от Волгоградска област.

В същото време руска информационна агенция съобщи, че в понеделник са били чути поредица от взривове в централата на местните власти в град Донецк, Източна Украйна. Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин потвърди, че централната част на града е била обстрелвана и е имало взрив, но няма убити или ранени.

Правителството в Киев днес уволни шестима заместник-министри на отбраната, след като по-рано този месец бе назначен нов министър на отбраната, предаде агенция Ройтерс.

Сред отстранените е и Анна Маляр, известна с постоянното обновяване на информацията от фронта. Тя на два пъти обяви за освободено ключовото село Клещеевка край Бахмут, като се наложи да се самоопровергае и да заяви, че е получила такива данни от военните.

Малко преди новината за освобождаването ѝ Маляр заяви, че украинските сили за освободили над 260 кв. км на юг, а по бахмутското направление - 51 кв. км.

Уволнен е и Константин Вашченко, държавен секретар в министерството, но същевременно на поста си остава един от заместниците на Алексей Резников - Олександър Павлюк.

Рустем Умеров беше назначен за министър на отбраната преди по-малко от две седмици на мястото на Резников, под чието ръководство ведомството бе преследвано от непрестанни обвинения в корупция, отбелязва Ройтерс.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"