Точат банкови сметки с фалшиви евтини стоки

Пускат примамливи оферти за компютър за 4 лв. и мобилен телефон за 7 долара

Фалшивите реклами са в социалните медии

Искат да въведем онлайн данни за кредитната си карта

С фалшиви обяви за онлайн продажба на евтини стоки измамници се опитват да получат данни за банковата ни карта и да източат парите ни. Най-често това става чрез рекламни съобщения във Фейсбук и други социални медии.

Предложения за евтини лаптопи по 4 лв. или 39 долара, мобилни телефони от престижна марка за по-малко от 7 долара и тротинетки на абсурдно ниски цени заливат абонатите на Фейсбук. От фалшивите обяви за стоки на ниски цени страдат не само потребителите, които попадат в капана, а и легалният бизнес, тъй като много хора губят доверие в рекламата в социалните медии. След като човек види три фалшиви обяви, дори да попадне на реклама на истински търговец, който прави някаква промоция, подхожда с недоверие. Някои от фалшивите обяви са дори с по-добро качество от оригинални сайтове на онлайн търговци. Това прави различаването на фалшивите от истинските обяви доста трудно.

Схемата за измама най-често е една и съща. В социалната мрежа публикуват снимка на скъпа стока на абсурдно ниска цена. Обяснението за ниската цена може да е различно. Например, че опаковките на партида от тази стока са били повредени. Или голям онлайн търговец иска да изчисти складовата си наличност от върнати стоки. Затова продават стоките на ниски цени. Самите оферти на намалените стоки са доста разнообразни. Има мобилни телефони, тротинетки, лаптопи с обявени цени в долари, както и снимки на лаптопи с цени в левове, които наподобяват щандовете на голяма верига за техника, която оперира в България. Но обикновеният потребител в интернет няма как да провери дали снимките с цени в левове са реални или са обработени с фотошоп. Някои фалшиви обяви обясняват ниските цени с уникални промоции и намаления от 90%, на които вие случайно сте попаднали, докато разглеждате социалните медии.

Често във фейсбук има и коментари от хора, които уж вече са поръчали евтината стока, тя е пристигнала и заявяват, че са много доволни от покупката. Ако човек цъкне на телефона си, че иска да купи евтината стока, се отваря следващ екран, в който искат да въведе всички данни от кредитната си карта. А именно тази информация искат измамниците. Ако човек сподели цялата информация от кредитната си карта, парите му лесно може да бъдат източени.

За разлика от повечето български онлайн търговци, които дават възможност и за плащане чрез наложен платеж, тоест при получаване на стоката, измамниците искат предварително плащане. Друг признак по който може да се ориентирате, че става въпрос за измама, е че от рекламата във Фейсбук ви прехвърлят към някакъв странен сайт за онлайн търговия. Но ако потърсите този сайт през Гугъл, се оказва че той не съществува. Но дори и да има такъв сайт, това не означава, че е напълно легален. Коректните онлайн търговци трябва да имат телефон и мейл за комуникация с клиентите.

В социалните медии има фалшиви обяви за всеки вкус, измамниците не се ограничават само до евтина електроника. Може да попаднете на градински пейки или люлки, чиито цени са намалени десет пъти. Или пък якета от естествена кожа на абсурдно ниски цени от 4-5 долара. Всичко това прави отсяването на фалшивите от истинските реклами още по-трудно.

При фалшивите обяви в социалните медии стоките или не пристигат до клиентите, или не отговарят на снимките. Но по-опасно е предоставянето на данни от банковата карта, което може да доведе до източването є. Легалните онлайн търговци трябва да отговарят на редица изисквания, като например да предлагат връщане на стоката до 14 дни след покупката. Но никой не следи за фалшиви обяви в социалните медии. Затова социалните медии са източник на 88% от всички измами при онлайн покупки, показват данни на британската банка “Барклис”, цитирани от “Евронюз”. Девет от 10 измами при покупки започват от социалните медии. 24% от измамените са между 21-30 години. Най-пострадали са хората над 70-годишна възраст. Те губят най-много пари от подобни измами. Затова банката призова собствениците на социалните медии да имат фонд за възстановяване на разходите на жертвите. А предотвратяването на измами да стане задължителна мярка за технологичните компании. Дали обаче Фейсбук ще предприеме мерки за премахване на фалшивите обяви тепърва предстои да видим.

Използват лого на известна фирма

Не искат веднага пари, а ще се обади консултант

Имало програма за по-добър живот

В една от фалшивите обяви във Фейсбук не искат да дадете пари, а само координати за връзка.

Авторите на измами чрез реклами във Фейсбук са доста находчиви. В една от фалшивите обяви за бързи печалби не искат веднага да дадете пари, а само да оставите телефон и мейл, чрез които инвестиционен консултант да се свърже с вас.

Всичко започва с визуална реклама как може да инвестирате 400 лв. и да изкарате месечна заплата от 3000 лв., а ако инвестирате 700 лв. ще печелите по 7000 лв. на месец. Това върви с обяснението, че “ръководството на България обяви революционна програма, която ще повиши средния стандарт на живот в страната поне два пъти! Проектът ще даде тласък на икономиката и ще повиши благосъстоянието на семействата. Поради огромния брой кандидати свободните места са ограничени, моля, оставете, своята кандидатура сега”. Като се има предвид, че политиците постоянно обявяват стартирането на програми и проекти, чиято цел е да повишат благосъстоянието на българите, много хора могат да приемат едно такова съобщение за истина.

Във фалшивата реклама използват и лого на голяма българска компания. Измамниците искат да отговорите на няколко въпроса - за какво ви трябват парите, каква сума искате на месец, и най-важното - имате ли познания в сферата на инвестициите. След като оставите телефон и мейл за контакт, измамниците ще използват дадените отговори на поставените въпроси, за да знаят как да подходят към вас и каква сума да поискат да инвестирате. В рекламата няма телефон за връзка, а самите потребители на Фейсбук трябва да дадат своите координати. Така човекът, който ще им се обади може да остане скрит.

Съветват ви да купите криптовалута

Обещават допълнителна заплата от 7313 лв. на месец

Начинът за печелене бил скрит за 99% от хората

Реклама във Фейсбук обещава огромни печалби при минимална инвестиция от 100 лв.

Обещания за огромни доходи при малка и сигурна инвестиция примамват доверчивите потребители във Фейсбук да дадат парите си. Една от последните измами в социалната медия е със съвет за покупка на криптовалута.

В началото на рекламата е посочено, че е за хора на възраст над 25 години и при инвестиция от 100 лв. човек може да си осигури печалба от 345 лв. през първата седмица, която да нараства до 2432 лв. през четвъртата седмица. Но специално е посочено, че тази възможност за сигурна и доходна инвестиция е скрита за 99% от жителите на България.

Новият метод за печалба дава на практика на всеки, който го приложи, допълнителна заплата от 7313 лв., пишат измамниците. Методът не само предоставял възможност за редовни и високи печалби, но не изисквал никаква допълнителна работа или познания в икономическата сфера. Именно на тези думи може да се вържат много потребители - хиляди българи искат да печелят много без да работят и без да имат някакви специални знания. Измамниците посочват, че методът е напълно легален, достъпен е за всеки и не се базира на рискова инвестиция. Дори е посочено, че в журналистическо разследване са открили кое дава тези невероятни финансови резултати. А банките, финансовите съветници и брокерите гледали с ужас новия метод.

Измамниците посочват, че хора без познания в инвестициите и без никакво образование след едномесечно ползване на метода са получили по сметките си 2000 лв., 5000 лв. и дори 10 000 лв. Всеки, които използвал метода, спрял да се притеснява за пари и бил щастлив както никога досега. Авторите на информацията дори посочват, че са се свързали с икономическите редакции в Ню Йорк и Лондон и научили, че така печелят хора от целия свят. Ако всичко това не е убедило лековерните потребители във Фейсбик, че може бързо и лесно да печелят много, има още изнесени “факти”. Има снимка на баба - Бистра Мартинова, която кара скъп кабриолет. Тя била една от стотиците хора, които благодарение на новия метод за печалба е увеличила 20-кратно своя капитал и вече не очаквала всеки месец пощальона с пенсията.

Новият метод използвал специален вид средства за печелене на пари, които нямат нищо общо с банките и инвестиционните фондове. Накрая се обяснява, че за да започне да печели, човек трябва да купи биткойни за 78 лв., които са на 100% гарантирани, а освен това се продават с близо 50% намаление - от редовна цена 155 лв. може да ги купите само за 78 лв.

Авторите на тази реклама са преценили, че дори цялата тази информация може да не е достатъчна, за да накара хората да дадат парите си и да започнат всеки месец да печелят хиляди левове. Затова към информацията за бинкойните има и поместени коментари на хора, които обясняват, че вече са се възползвали от новия метод и лесно печелят пари.

Разбира се, всичко това е измама, но в социалните мрежи явно няма контрол за достоверността на публикуваната информация. Което подкопава доверието и в реалните реклами във Фейсбук на фирми, които оперират в България. Защото при обещания за 20-кратно увеличение на вложения капитал човек лесно ще се досети, че става въпрос за измама. Но измамниците бързо променят тактиката си и може да пуснат фалшиви реклами за доходност от 3-5%. Така обикновеният потребител във Фейсбук трудно би направил разлика между измама и реклама в интернет с реална възможност за добра инвестиция.

Групата NoName пое отговорността

Хакери атакуваха банки в страната

Причината била украинското зърно

Хакери атакуваха банки в страната.

Хакери атакуваха онлайн комуникациите на няколко банки в страната с техните клиенти, научи “Труд news” от източници в банковите среди. Хакерската атака е причинила частични проблеми, тоест за определено време някои клиенти не са имали достъп до мобилните приложения.

Руската хакерска група No Name се похвали в своя канал в Telegram, че е автор на хакерската атака. А причината за действията им било разрешението за внос на зърно от Украйна.

Съобщението на хакерите гласи: “Народното събрание на България реши да махне забраната за внос на украинско зърно.

Подобни действия силно възмутиха фермерите, които заплашиха с протести. Но официалните власти отговориха “забраната на украинския внос е една от причините за покачване на цените в страната”. В същото време същото украинско зърно все още не отговаря на стандартите на ЕС. Но кой го е грижа”.

Атаката на банките е била DDoS, тоест атакуващият блокира нормалната работа на дадена онлайн услуга, сайт или мрежа, обясниха за “Труд news”, експерти по киберсигурност. Клиентите на банките могат да са спокойни, няма изтичане на лични данни и проблемът е решен.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"