След Ломоносов и Жолио-Кюриминистър Танев развенча и Наполен

Министърът на образованието проф. Тодор Танев взе на прицел и Наполен, но този път го разжалва като пълководец не пред учениците, а директно в ефира на БНТ.

„Наполеон не е бил пълководец, само дето се е взимал насериозно“, каза той и сериозно притесни водещия Георги Любенов. Танев се сети за Наполеон докато обясняваше, че самият той не се взима насериозно в ролята си на министър.

Само преди няколко седмици, професорът от Софийския университет възмути обществеността като обяви, че Ломоносов и Жолио-Кюри не са никакви учени пред деца от врачанско училище. После му се наложи да се извинява във фейсбук профила си.

Преди да срази френския император, Танев обеща: „Тази година ще бъде абсолютно много по-добра от предната. Сигурно е.“

Професорът е за радикалните реформи в образованието, но е разочарован, че родителите не се интересуват много от образованието на децата си. Той подчерта, че трябва да има радикална смяна на учебните програми, но не поясни дали е организирал екипи от експерти, които вече да пишат проектите по тях.

Министърът отново подчерта, че няма да има един учебник по предмет и се мотивира така: "Днешните ученици са на три клика от информацията, подходът трябва да е диалогичен. Децата използват наличното в интернет и допълват това, което е казано в училище, като търсят по-кратки и ясни форми".

Според него учителските заплати щели да бъдат „абсолютно най-скоро време радикално променени нагоре“. Парите щели да дойдат от вътрешните резерви на образователната система.

Средната учителска заплата сега е 778 лева, но колко ще стане не я ясно. В събота председателя на Съюза на работодателите в системата на образованието Самуил Шейнин поиска увеличение от 20 на сто.

Министър Танев обмислял и идеята да въведе колежанска степен между гимназията и вуза.

Акцент

Министърът си пожела образованието да почне да кара учениците да мислят и в близко бъдеще децата да могат да си купят не само билет за метрото, но и за космическа совалка, ако се налага.

Накратко

Тодор Танев изтъкна, че е един от съоснователите на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Според него, Реформаторският блок съществува благодарение на Гражданския съвет. Той обясни, че съществува мнението, че блокът не трябва да става партия, но трябва да се върви напред и да се извърви този път.

„Това е реалността на този етап“, каза Танев. На въпроса какво би посъветвал премиера Бойко Борисов за призива на Лютви Местан, който поиска ГЕРБ да се отърве от партньорството си с Патриотичния фронт, Танев отговори: „Това е неприятен въпрос и не му завиждам на Бойко Борисов“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини