Теглим по-големи потребителски кредити

Българите теглят по-големи потребителски кредити. През миналата година средният размер на тези заеми е бил 8100 лв., а през 2013 г. - 7300 лв. В същото време хората не искат да задлъжняват за дълъг период от време и избират по-кратки срокове за погасяване на кредитите си. През миналата година потребителските заеми са се теглели средно за 7 години, а през 2013 г. - за 8, показва анализ на УниКредит Булбанк.

Според трезора през 2014 г. на пазара на ипотечни кредити е имало известно раздвижване. Исканията за отпускане на заеми за нов дом са се увеличили с 5% на годишна база. Средният размер на ипотечните кредити също се повишава. През миналата година той е бил 72 300 лева, което е с около 4 на сто повече спрямо 2013 г. Средният срок за изплащане на ипотеките се запазва на 22 години.

Анализът показва още, че намалява интересът към ипотечни заеми с фиксирана лихва за сметка на кредитите с плаващи лихвени проценти. Една от причините е очакванията на потребителите за ниски лихвени индекси в краткосрочен и средносрочен план, коментира Крум Алексиев от УниКредит Булбанк.

От кредитната институция очакват още, че ръстът на сделките с недвижими имоти ще се отрази благоприятно на кредитния пазар. За тази година банката прогнозира ръст от около 5 на сто на сделките с недвижимости. Тенденциите за понижаване на лихвите по кредитите и високата конкуренция между банките в този сегмент ще се запази и през 2015 г., прогнозират още от трезора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес