Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте Бойко Борисов на Балканската среща в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Теглим по-големи потребителски кредити

Българите теглят по-големи потребителски кредити. През миналата година средният размер на тези заеми е бил 8100 лв., а през 2013 г. – 7300 лв. В същото време хората не искат да задлъжняват за дълъг период от време и избират по-кратки срокове за погасяване на кредитите си. През миналата година потребителските заеми са се теглели средно за 7 години, а през 2013 г. – за 8, показва анализ на УниКредит Булбанк.

Според трезора през 2014 г. на пазара на ипотечни кредити е имало известно раздвижване. Исканията за отпускане на заеми за нов дом са се увеличили с 5% на годишна база. Средният размер на ипотечните кредити също се повишава. През миналата година той е бил 72 300 лева, което е с около 4 на сто повече спрямо 2013 г. Средният срок за изплащане на ипотеките се запазва на 22 години.

Анализът показва още, че намалява интересът към ипотечни заеми с фиксирана лихва за сметка на кредитите с плаващи лихвени проценти. Една от причините е очакванията на потребителите за ниски лихвени индекси в краткосрочен и средносрочен план, коментира Крум Алексиев от УниКредит Булбанк.

От кредитната институция очакват още, че ръстът на сделките с недвижими имоти ще се отрази благоприятно на кредитния пазар. За тази година банката прогнозира ръст от около 5 на сто на сделките с недвижимости. Тенденциите за понижаване на лихвите по кредитите и високата конкуренция между банките в този сегмент ще се запази и през 2015 г., прогнозират още от трезора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.