Адвокат, разследван и съден 8 години, предяви иск към Прокуратурата за 100 000 лева

Мирослав Найденов: Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично

Шест години от атентата на летище „Сарафово”

Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Мирослав Хинков: В България не ми се е случвало друг път да не ме проверят на летището

Ветровито и облачно ще е времето днес

Тръмп объркал изказването си след срещата с Путин

Животновъди излизат на протест пред Министерски съвет

САЩ и Великобритания с опасения от активизиране на руските тайни служби след края на Мондиал 2018

САЩ обмислят нови санкции срещу Русия

Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

Най-добрите български лекоатлети ще се състезават на Балканиадата в Стара Загора

181 години от рождението на Васил Левски

От Роналдо се очакват първо пари, а после футбол

Днес кандидатстваме за банковия съюз Прехвърляме част от надзорните функции на ЕЦБ

Зарзаватчии: Ще блокираме пътища от понеделник

Атанска Бялкова, оранжериен производител: Започваме да блокираме пътища от понеделник

– Г-жа Бялкова, оранжерийните производители се готвят за протести. Защо?

– Ще протестираме, защото има подета кампания за унищожаване на нашето производство от Министерството на земеделието и храните. До 2011 г. вземахме субсидия от 30 лева за декар. От 2012 г. ни се дава и бонус за произведена и продадена качествена продукция. Той не е само за оранжериите, а за целия бранш плодове и зеленцуци. Помощта през 2012 г. и 2013 г. бе по 15 млн. лв. От нея през 2012 г. взехме по 9 ст. на килограм за оранжерийно производство, а през 2013 г. се стопи на 4 ст. за кило. И сега, забележете, през 2014 г. тази помощ за качествени плодове е увеличена на 37 млн. лв., но все още министерството на земеделието не дава никаква яснота кога парите ще стигнат до производителите. Питаме, не ни се отговаря.

– Какви са другите причини за протеста ви?

– В края на юли м.г. бившият министър на земеделието Димитър Греков реши, че помощта за качествени плодове и зеленчуци вече няма да я има. Тогава ни съобщиха, че вместо това ще получаваме по 750 евро на декар. Парите ще са от евросредствата за обвързана подкрепа и се разпределят между животновъди и целия сектор плодове и зеленчуци. За година са по 118 млн. лв. От тях едва 33% отиват за плодове и зеленчуци, останалите пари се дават на животновъдите. И обещаните 750 евро на декар се оказаха фарс.

– Защо?

– Оказа се, че обещаните 750 евро на декар бяха свити в края на м. г. на 250 евро на декар и това е другата причина да протестираме. Имаше събиране на 17 декември м.г. в министерството, на което присъства зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Той каза, че Европейската комисия е направила забележка на страната ни, че оранжерийните производители взимат много пари. Той се опита да подведе всички хора, защото това не е вярно. Прочели сме всички евродокументи. Напротив, ЕК казва обратното – да се обърне повече внимание на зеленчукопроизводството. Той умишлено подведе хората, за да запази по-голямата част от парите да отиват за животновъдство и за полските плодове и зеленчуци.

– Кога излизате на протест?

– Ако до края на седмицата министерството на земеделието не поправи субсидиите, от другата седмица започваме да блокираме пътища из страната. Ще затворим пътищата към Гърция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.