Инспекцията по труда следи под лупа гръцки фирми у нас

Инспекцията по охрана на труда в Пиринско следи под лупа тези месеци гръцките фирми. Специалното наблюдение се прави заради зачестили сигнали за нелоялна конкуренция на съседите работещи в България.

Според родни предприемачи често гърци пристигат у нас с големи обещания за високи заплати. Крадат обучени кадри особено в шивашката промишленост. А сетне не плащат обещаните пари или правят големи забавяния, а когато натрупат дългове, товарят машините си посред нощ на тирове и бягат от страната.

"Трудови инспектори осъществяват непрекъснат мониторинг на рисковите фирми", каза по този повод шефът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадийн. Почти всички дружества, които са на прицела на ОИТ, са в строителния и шивашкия бизнес. Много внимателно следим и фирмите, които са собственост на гръцки граждани, подчерта Попадийн.

Масово се нарушава трудовото законодателство и от гръцки, и от български работодатели, които наемат работници без договори. Само за месец декември са открити 15 души в Пиринско да се трудят без трудови договори, 10 от тях са в шивашкия бранш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони