Гаранционният фонд тегли кредит, за да върне заема за КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете води разговори с международни финансови институции и банки, за да рефинансира част от заема, който получи от правителството. За да се осигурят по-изгодни условия, ще бъде дадена държавна гаранция, съобщи вчера председателят на управителния съвет на фонда Радослав Миленков. В бюджета за тази година за целта е предвидена държавна гаранция до 900 млн. евро.

В края на миналата година фондът получи заем до 2 млрд. лв. от държавата, за да може да изплати гарантираните депозити на вложителите в КТБ. Правителството осигури средствата, като взе кредит от четири големи банки.

Дори и гаранционният фонд да успее да възстанови част от парите, това няма да промени емисионната политика на правителството за тази година. Парите, които фондът върне, ще останат във фискалния резерв, обясни финансовият министър Владислав Горанов. През 2015 г. правителството планира да вземе нов дълг от 8,1 млрд. лв. Предвижда се до 6,9 млрд. лв. да бъдат осигурени чрез емисии на ценни книжа на международните пазари. С голяма част от новия дълг ще се рефинансират стари задължения.

Поемането на нов дълг на международните пазари най-вероятно ще стане на два транша - в началото на годината и през есента, обясни министър Горанов. „Очаквам добри резултати за доходността, т.е. българската държава ще се финансира евтино“, прогнозира министърът.

Шефът на гаранционния фонд Радослав Миленков обясни още, че отделно от това се водят разговори с международни финансови институции, които да осигурят „стенд бай“ кредитни линии на фонда, които да могат да се ползват при нужда. Това се налага, тъй като след изплащане на гарантираните влогове в КТБ фондът не разполага със значителен собствен ресурс.

Миленков отчете още, че вече са изплатени 3,25 млрд. лв. на 91 300 гарантирани вложители в КТБ. Само 2% от тази сума е била изтеглена в кеш, а останалите средства са останали в българската банкова система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес