Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева 56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Гърция ще изгуби 2 млн. души от населението си до 2030 г.

Македония влиза в НАТО и без споразумение по спора с Гърция

Горски от Североизтока се готвят за национално състезание по стрелба Точните мерници отиват пак за национална купа в Пловдив

Катастрофа между ТИР и лека кола заради непочистен от снега път Е-79

Кметът Фандъкова: Обстановката в столицата се нормализира

Гаранционният фонд тегли кредит, за да върне заема за КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете води разговори с международни финансови институции и банки, за да рефинансира част от заема, който получи от правителството. За да се осигурят по-изгодни условия, ще бъде дадена държавна гаранция, съобщи вчера председателят на управителния съвет на фонда Радослав Миленков. В бюджета за тази година за целта е предвидена държавна гаранция до 900 млн. евро.

В края на миналата година фондът получи заем до 2 млрд. лв. от държавата, за да може да изплати гарантираните депозити на вложителите в КТБ. Правителството осигури средствата, като взе кредит от четири големи банки.

Дори и гаранционният фонд да успее да възстанови част от парите, това няма да промени емисионната политика на правителството за тази година. Парите, които фондът върне, ще останат във фискалния резерв, обясни финансовият министър Владислав Горанов. През 2015 г. правителството планира да вземе нов дълг от 8,1 млрд. лв. Предвижда се до 6,9 млрд. лв. да бъдат осигурени чрез емисии на ценни книжа на международните пазари. С голяма част от новия дълг ще се рефинансират стари задължения.

Поемането на нов дълг на международните пазари най-вероятно ще стане на два транша – в началото на годината и през есента, обясни министър Горанов. „Очаквам добри резултати за доходността, т.е. българската държава ще се финансира евтино“, прогнозира министърът.

Шефът на гаранционния фонд Радослав Миленков обясни още, че отделно от това се водят разговори с международни финансови институции, които да осигурят „стенд бай“ кредитни линии на фонда, които да могат да се ползват при нужда. Това се налага, тъй като след изплащане на гарантираните влогове в КТБ фондът не разполага със значителен собствен ресурс.

Миленков отчете още, че вече са изплатени 3,25 млрд. лв. на 91 300 гарантирани вложители в КТБ. Само 2% от тази сума е била изтеглена в кеш, а останалите средства са останали в българската банкова система.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.