Истината за атентата в Златни пясъци излезе в книга „Не дърпай втори път дявола за опашката“, предупреждава авторът й, бившият контраразузнавач Павлин Павлов

Реджеп Ердоган се готви да превземе и последната турска независима медийна компания

АПИ стартира обществени поръчки за половин милиард лева

Финансират със 109 млн. евро 74 проекта по ИНТЕРРЕГ Румъния-България Разработките са свързани с околната среда, превенция на риска и свързаността на регионите

Детето-чудо от „Гласът на България“ е самоук талант Едва двегодишен Иван Стоянов безпогрешно разпознавал изпълнителя от телевизора

Кралев и Фандъкова откриха Европейски спортен форум Голямата скиорка Яница Костелич участва в събитието като държавен секретар по спорта на Хърватия

Велико Търново посреща местните власти от цял свят Големият форум е в рамките на Българското председателство на ЕС

Две катастрофи и усукани ТИР-ве в Търговище заради обилния снеговалеж

Язовир “Студен кладенец” е започнал да прелива

Във Франция ще се произвеждат новите сини британски паспорти след Брекзит

Тасмания – от земя на заточеници до туристически хит

Вдигат заплатите в “Пирогов” с около 20% Синдикати и ръководство подписаха Колективния трудов договор

Адът в Хитрино оживя в съда от аудиозаписи

Две години затвор за рецидивистка с 13 присъди Наказанието е наложено след поредна кражба

Илияна Йотова: Образованието е ключ за адаптиране към променящия се пазар на труда

Българите ще работят тази година за себе си след 2 май

През 2015 г. работещите българи ще успеят да се издължат на държавата на 2 май и едва след това ще започнат да работят за себе си, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – по-света е известна като Tax Freedom Day.

„През 2014 г. бюджетът на държавата беше сериозно изпуснат, което означава, че всичко, което държавата иззема от гражданите, съвсем не достига за да бъдат покрити държавните харчове”, отбелязват експертите.

Според тях от 2 до 13 май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени” от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. „Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г.”, продължават от института.

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в Бюджет 2015.

Най-много дни през 2015 г. ще бъдат отделени за да се попълнят приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са нужни 19 дни. За осигуровките ще трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.

Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 8 дни ще се работи, само за да се платят държавните и общински такси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.