Вдигат наказанията за одиторски грешки

Одиторските компании може да бъдат санкционирани по-тежко за пропуски в работата. Например глобата при нарушения да не е фиксирана сума, а да се определя като процент от приходите на одиторското предприятие. Такива предложения за промени ще бъдат направени в Закона за независимия финансов одит, съобщи Ваня Донева, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

Преди ден стана ясно, че ведомството ще наложи санкция от 100 хил. лв. на одитора на КТБ „КПМГ-България“ на базата на 5 наказателни постановления. Отделно от това двамата одитори, проверявали банката, ще бъдат глобени общо с други 100 хил. лв. „Тези санкции са несъизмерими с нанесените щети“, коментира Донева. Тя добави, че наказателните постановления ще бъдат издадени другата седмица.

ГЕРБ също ще инициират законодателни промени, според които всеки член в комисията ще носи персонална отговорност. „Решението на комисията за надзор над регистрираните одитори да запази лиценза на „КПМГ-България“ е скандално“, каза депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес