Нов спор за Сметната палата

Старото и новото ръководството на Сметната палата отново са в спор заради начина, по който трябва да работи ведомството - с колективно управление, както е от миналата година, или с председател и двама заместници.

Шефът на одитната институция Лидия Руменова предупреди вчера, че работата на палатата през 2015 г. е застрашена. По думите й „проверките ще влязат в зоната на здрача, ако отново палатата се управлява от трима души, а не от колективен орган".
„Когато през миналата година влязох в Сметната палата, заварих изоставащи одити и комисия, която е работила под политически натиск", обясни Руменова.

На въпрос на „Труд" кои доклади са били манипулирани политически, тя отговори, че това се вижда в доклада за Авиоотряд 28 и че общините София, Пловдив и Варна не са проверявани по същество от години. Шефката на палатата каза още, че не е редно да се спира годишната заверка на отчетите на 161 общини, които са с бюджет под 10 млн. лева.

„Грубо изопачаване на истината, не е имало забавяне на одитите на Сметната палата. Правили сме проверки в София непрекъснато. Смятам, че одитната институция няма капацитета да заверява всички отчети на общините в държавата и заверката им означава чиста проба раздаване на индулгенции на кметовете", коментира пред „Труд" бившият шеф на ведомството Валери Димитров.

В защита на Димитров се изказа и шефът на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Според нея упреците на Руменова защитават статуквото, което досега е работело за разпределяне на огромен бюрократичен апарат по квотно партиен, а не по професионален принцип.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес