ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Пилоти събират пари за онкоболни деца Дарили първо увеличение на заплатите

Нов спор за Сметната палата

Старото и новото ръководството на Сметната палата отново са в спор заради начина, по който трябва да работи ведомството – с колективно управление, както е от миналата година, или с председател и двама заместници.

Шефът на одитната институция Лидия Руменова предупреди вчера, че работата на палатата през 2015 г. е застрашена. По думите й „проверките ще влязат в зоната на здрача, ако отново палатата се управлява от трима души, а не от колективен орган”.
„Когато през миналата година влязох в Сметната палата, заварих изоставащи одити и комисия, която е работила под политически натиск”, обясни Руменова.

На въпрос на „Труд” кои доклади са били манипулирани политически, тя отговори, че това се вижда в доклада за Авиоотряд 28 и че общините София, Пловдив и Варна не са проверявани по същество от години. Шефката на палатата каза още, че не е редно да се спира годишната заверка на отчетите на 161 общини, които са с бюджет под 10 млн. лева.

„Грубо изопачаване на истината, не е имало забавяне на одитите на Сметната палата. Правили сме проверки в София непрекъснато. Смятам, че одитната институция няма капацитета да заверява всички отчети на общините в държавата и заверката им означава чиста проба раздаване на индулгенции на кметовете”, коментира пред „Труд” бившият шеф на ведомството Валери Димитров.

В защита на Димитров се изказа и шефът на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Според нея упреците на Руменова защитават статуквото, което досега е работело за разпределяне на огромен бюрократичен апарат по квотно партиен, а не по професионален принцип.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.