Разделят ДКЕВР на две комисии

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъде разделена на две - енергийна и водна, а съставът й ще се избира от Народното събрание.

Такива промени в Закона за енергетиката бяха приети на първо четене от парламентарната комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР, съобщи БГНЕС.

С гласовете на управляващото мнозинство бяха приети поправките, които са внесени още от служебното правителство на Георги Близнашки. Те се отнасят основно за три неща - изборът на членове на ДКЕВР от Народното събрание, а не от Министерски съвет; заседанията на комисията да са изцяло открити; тя да бъде разделена на две - по въпросите на енергетиката и по въпросите на водоснабдяването и канализацията, като председателят остане един и същ.

Въпреки множеството критики от страна както на депутатите от различни парламентарни групи, така и от председателя на комисията Светла Тодорова, промените бяха приети с 9 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържал се".

Консенсус между депутатите и членовете на ДКЕВР имаше единствено по отношение на заложената поправка, която предвижда изборът на състав на комисията да става от Народното събрание, а не от Министерски съвет. Срещу откриването на всички заседания се обяви председателят на комисията Светла Тодорова, която бе категорична, че това ще затрудни изключително оперативната работа на ДКЕВР. Тя не подкрепи и разделянето на комисията в предложения от вносителите вид, тъй като председателят остава един и същ, тъй като това по никакъв начин няма да повиши ефективността. От ДКЕВР поискаха и да бъде разгледан въпросът с финансирането на комисията, тъй като в момента има приходи от около 10-12 млн. лева годишно, но те отиват в държавния бюджет, а Министерство на финансите отпуска около 4 млн. лева бюджет, които не стигат за нормалното функциониране на комисията.

Тази тема бе подкрепена от народния представител от БСП Таско Ерменков, който попита каква заплата взимат старшите експерти към комисията и как се очаква те да пишат актове за милиони със заплата от 500 лева. Заплатата на старши експерт е около 650 лева, поясни Светла Тодорова, като подчерта, че в момента има множество незаети бройки, защото за работа кандидатстват не специалисти в сектора, а просто хора, търсещи работа.

Председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че е за създаването на изцяло две различни комисии, които да не бъдат с един и същ председател. Той подкрепи и тезата, че няма да бъде много добре от оперативна гледна точка всички заседания да бъдат открити. "За" по-голяма финансова независимост се обяви и депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който призова този въпрос да се реши между първо и второ четене на законопроекта.

Според Таско Ерменков законопроектът се приема прибързано и е много по-добре да се напише закон, на който да бъде отделено достатъчно време и да се изготви така, че да бъде приет от мнозинството. Към момента консенсус има единствено по отношение на избора на състава на ДКЕВР от Народното събрание, докато по всички други текстове има забележки, подчерта той в защита на своята теза. Неговият колега Красимир Янков обяви, че БСП ще предложи промяна, спрямо която председателят на ДКЕВР да се избира с мнозинство от две трети от народните представители. Според Янков с този законопроект, както и други такива, се предлага само опаковка на административни реформи, а не реална реформа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес