Столичното парно сменя тръби 200 години

На столичното парно ще са му нужни около 200 години, за да подмени цялата си мрежа с нова, ако изпълнява инвестиционния си план с досегашното темпо. Бизнес планът на дружеството е представен за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според заложените в плана параметри годишно ще се подменят по близо 34 км от общо 3000 км тръби. Или процесът ще продължи около 100 години, изчисли шефът на енергийния регулатор Светла Тодорова.

В същото време отчетите на общинското дружество сочат, че в последните пет години то е изпълнявало 56-58% от заложените по план инвестиции. При това темпо срокът за подмяна на тръбите се удвоява и ще доближи 200 години.

„Не мога да бъда сигурна, че програмата на „Топлофикация София“ ще бъде изпълнена. Никога няма 100% покриване между бизнес план и неговата реализация“, коментира и шефът на ДКЕВР.

По думите на Тодорова новият бизнес план със сигурност ще се отрази и на цените на парното, защото разходите за инвестиции и ремонти влизат в тях. Тя обаче не прогнозира с колко и кога ще се повиши цената.

Според представената от „Топлофикация София“ информация нито една българска банка не иска да отпусне кредит на дружеството и то е принудено да търси финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. Компанията получава пари и от Международен фонд-Козлодуй.

За последните пет години клиентите на компанията са се увеличили с 5 на сто. Растат обаче и дълговете на дружеството и вече са 511 млн. лева. По-голяма част от тях са към Българския енергиен холдинг, който изкупи част от задълженията на парното към „Булгаргаз“. Дружеството очаква да завърши годината със загуба от 55,9 млн. лв. „Топлофикация София“ беше и сред фирмите, загубили много пари в КТБ - 90 млн. лева. Средствата бяха преведени в затворената банка от НЕК за произведен от топлофикацията ток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес