По-евтини почивки заради срива на петрола

Цените на екскурзиите вече са поевтинели с между 10 и 15% заради по-ниската цена на петрола на световните пазари. Това съобщи пред „Труд" Гриша Костов, управител на „Алфатур".

По думите му намалението е по-малко от това на самите горива, защото те влияят основно върху транспортните разходи. „Цените на хотелите, както и на останалите плащания по почивката са без промяна", обясни Костов. По думите му колкото по-далечна е дестинацията, толкова по-евтино в сравнение със същия период на миналата година ще излезе почивката.

Голямото намаление на горивата се компенсира от ръста на долара, който пък обратно оскъпява пътуванията, обясниха от туристическите агенции.
В началото на миналата седмица намаление на цените прогнозираха и най-големите автопревозвачи у нас.

Вчера на световните пазари цените на петрола продължиха надолу, а на българските бензиностанции най-масовият бензин А95 падна под 1,90 лв. за литър (виж вдясно).
И докато почивката може да излезе ни по-евтино, то хлябът - не, защото намалението на горивата нямало да може да компенсира останалите разходи на хлебопроизводителите. Това обясни пред „Труд" Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

„Не може да говорим за по-евтин хляб, по-евтините горива ни дават единствено шанс да оцелеем. За последните 15 години цените на горивата са се повишили с 320%, три пъти по-скъпи са суровините и човешкия труд, а хлябът не е поскъпнал толкова", каза Кукушева. Тя допълни, че цената на тока и на газа у нас остават сред най-скъпите в Европейския съюз.

И докато при цените и на останалите храни също не може да се очаква намаление (виж вдясно), търговците на техника прогнозират поскъпване. Причината - благоприятното влияние на петрола се компенсира от курса на долара, който се засилва спрямо еврото, а повечето от вносната техника у нас идва от страни извън Европейския съюз по договори в долари.

Бензинът вече 1,88 лева

Бензинът и дизелът поевтиняха с по още 4 стотинки вчера и вече се продават съответно за 1,88 лева и 1,95 лева за литър. Това показват данните на най-големите вериги бензиностанции у нас. Основната причина за спада на цените е продължаващия спад на петрола на световните пазари.

От Българската петролна и газова асоциация обаче предупреждават, че цените на горивата на дребно не следват същия тренд на намаляване като тези на едро и падат с по-малък процент. Световните анализатори прогнозират, че сривът в цените на горивата ще продължи поне още няколко месеца заради презапасяването с петрол.

Справка на страницата energy.eu показва, че цените на бензина и дизела у нас са сред най-евтините в Европейския съюз.

Цените на храните без промяна

Продължителното поевтиняване на горивата няма да понижи цените на хранителните стоки, тъй като транспортните разходи формират незначителна част от стойността им. Това прогнозира Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара пред "Труд".

При хляба например разходите за транспорт са около 2,5-3% от стойността.
Друг съществен момент е, че очакванията на търговците са, че поевтиняването на петрола няма да е дългосрочно и ще реагират предпазливо. Затова смятам, че в близките месеци няма да има спад на цените в магазините, добави Колев.

Според него спадът на горивата ще понижи стойността на транспортните и спедиторските услуги, както и на товарните превози, в които пътните разходи формират над 10% от себестойността. Такситата надали ще поевтинеят, защото използват основно пропан-бутан и метан, при които няма съществено намаление, каза Колев.

Според него потърпевш от цената на петрола ще е бюджетът, тъй като приходите от ДДС ще намалеят. Това обаче може да се компенсира при засилено потребление, смята Колев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес