Хотелиери се срещнаха с министър Ангелкова в Слънчев бряг

Процедурата по събарянето на незаконните обекти в курорта „Слънчев бряг” трябва да се стартира. По тази тема ще проведа разговор с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Акцията по събарянето на незаконните временни обекти трябва да започне от там, където е спряла преди време. Ще се направят проверки и преборояване на нерегламентираните павилиони и сергии. Това каза по време на работна среща с хотелиери в курорта „Слънчев бряг” министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя бе категорична, че процедурата ще започне с временните обекти на „Слънчев бряг” АД, въпроса обаче е всички останали да го последват.

При последното преброяване, според данни на МРРБ незаконните павилони в „Слънчев бряг” са близо 560, според хотелиерите обаче загрозяващите комплекса незаконни обекти са много повече. Като доказателство за това заместник-председателят на Управителния съвет на Съюза Веселин Налбантов връчи на Ангелкова диск със снимки на незаконни обекти в курорта, голяма част от тях разположени върху тревни и тротоарни площи. В същото време павилионите създават лош имидж на курорта, категорични са хотелиерите. В списъка за принудително премахване фигурират кебапчийници, павилиони за дюнери и закуски, малки магазинчета тип "каравани", търговски обекти, в които се продават незаконни маркови дрехи и обувки др., заяви Налбантов.

Министърът на туризма пристигна в курортния комплекс по покана на Съюза на собствениците-Слънчев бряг. Целта бе да се запознае на място с проблемите на бранша и заедно да се потърсят начини за тяхното разрешаване. Хотелиерите отново поставиха въпросите с лошата инфраструктура, липсата на отводнителна дъждовна канализация, шума от откритите нощни заведения, липсата на ред и сигурност в „Слънчев бряг”. Според бранша това са основните причини, които карат туристите да избират други дестинациии. „Няма никакви инвестиции нито в зона „Изток” , нито в Слънчев бряг-Запад, лоши пътища, няма осветление. Къде са парите от туристическа такса, попита хотелиерът Венелин Ташев.

Ангелкова съобщи, че има промяна в Закона за местните данъци и такси, където е увеличена драстично глобата за кметовете, които не използват по предназначение средствата от туристически данък. При проверки вече са установени нарушения. Парите не се използвали за туристическа инфраструктура и реклама, а за други дейности. Затова сме засилили наказателната оттговорност за да се контролират правилно разходването на тези средства, посочи министър Ангелкова.

Проблем на работната среща бе поставен и относно сигурността в курорта. По тази тема Ангелкова заяви, че ще разговаря с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков за да се уточни колко полицейски служители могат да обезпечат през лятото безопасността в „Слънчев бряг”. Двамата ще обсъдят и искането на бранша за създаване на туритическа полиция.

Министър Ангелкова информира, че са стартирали отчуждителните процедури за пътя Бургас-Слънчев бряг. Министерството на туризма работи по възможността изграждането на четирилентов път от Бургас до курорта да се финансира от фонда „Туристическа инфраструктура и туристически атракции”. Очаква се в началото на 2016 година този фонд да започне да работи, като неговата цел е реализацията на важни инфраструктурни проекти, за които няма алтернативно финансиране.

Министър Ангелкова, съобщи, че министерството на туризма вече е започнало работа и по отношение статута на националните курорти и в рамките на идните дни ще стартира първото заседание на работната група, в която ще се обсъди, коя ще е най- подходящата правна форма за националните курорти. Целта е те правилно да се администрират, управляват, финансират и ръководят, така, че да се избегне този хаос, който същестувава в някой от тях в момента.

В работната група има представители министерството на туризма, националния съвет по туризъм, представители на други министерства, собственици на хотели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес