На 22 август 2018 да почерпят

Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Хотелиери се срещнаха с министър Ангелкова в Слънчев бряг

Процедурата по събарянето на незаконните обекти в курорта „Слънчев бряг” трябва да се стартира. По тази тема ще проведа разговор с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Акцията по събарянето на незаконните временни обекти трябва да започне от там, където е спряла преди време. Ще се направят проверки и преборояване на нерегламентираните павилиони и сергии. Това каза по време на работна среща с хотелиери в курорта „Слънчев бряг” министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя бе категорична, че процедурата ще започне с временните обекти на „Слънчев бряг” АД, въпроса обаче е всички останали да го последват.

При последното преброяване, според данни на МРРБ незаконните павилони в „Слънчев бряг” са близо 560, според хотелиерите обаче загрозяващите комплекса незаконни обекти са много повече. Като доказателство за това заместник-председателят на Управителния съвет на Съюза Веселин Налбантов връчи на Ангелкова диск със снимки на незаконни обекти в курорта, голяма част от тях разположени върху тревни и тротоарни площи. В същото време павилионите създават лош имидж на курорта, категорични са хотелиерите. В списъка за принудително премахване фигурират кебапчийници, павилиони за дюнери и закуски, малки магазинчета тип „каравани“, търговски обекти, в които се продават незаконни маркови дрехи и обувки др., заяви Налбантов.

Министърът на туризма пристигна в курортния комплекс по покана на Съюза на собствениците-Слънчев бряг. Целта бе да се запознае на място с проблемите на бранша и заедно да се потърсят начини за тяхното разрешаване. Хотелиерите отново поставиха въпросите с лошата инфраструктура, липсата на отводнителна дъждовна канализация, шума от откритите нощни заведения, липсата на ред и сигурност в „Слънчев бряг”. Според бранша това са основните причини, които карат туристите да избират други дестинациии. „Няма никакви инвестиции нито в зона „Изток” , нито в Слънчев бряг-Запад, лоши пътища, няма осветление. Къде са парите от туристическа такса, попита хотелиерът Венелин Ташев.

Ангелкова съобщи, че има промяна в Закона за местните данъци и такси, където е увеличена драстично глобата за кметовете, които не използват по предназначение средствата от туристически данък. При проверки вече са установени нарушения. Парите не се използвали за туристическа инфраструктура и реклама, а за други дейности. Затова сме засилили наказателната оттговорност за да се контролират правилно разходването на тези средства, посочи министър Ангелкова.

Проблем на работната среща бе поставен и относно сигурността в курорта. По тази тема Ангелкова заяви, че ще разговаря с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков за да се уточни колко полицейски служители могат да обезпечат през лятото безопасността в „Слънчев бряг”. Двамата ще обсъдят и искането на бранша за създаване на туритическа полиция.

Министър Ангелкова информира, че са стартирали отчуждителните процедури за пътя Бургас-Слънчев бряг. Министерството на туризма работи по възможността изграждането на четирилентов път от Бургас до курорта да се финансира от фонда „Туристическа инфраструктура и туристически атракции”. Очаква се в началото на 2016 година този фонд да започне да работи, като неговата цел е реализацията на важни инфраструктурни проекти, за които няма алтернативно финансиране.

Министър Ангелкова, съобщи, че министерството на туризма вече е започнало работа и по отношение статута на националните курорти и в рамките на идните дни ще стартира първото заседание на работната група, в която ще се обсъди, коя ще е най- подходящата правна форма за националните курорти. Целта е те правилно да се администрират, управляват, финансират и ръководят, така, че да се избегне този хаос, който същестувава в някой от тях в момента.

В работната група има представители министерството на туризма, националния съвет по туризъм, представители на други министерства, собственици на хотели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.