Депутатска подкрепа за смяната на лева с еврото

Депутатите от различните политически сили вчера бяха единодушни, че трябва да започнат преговорите за присъединяването на България към еврозоната.
Заявка за влизане направи финансовият министър Владислав Горанов при посещение във Вилнюс, като обяви, че България ще започне преговори за присъединяване към единната валута. Според него страната ни може да влезе в „чакалнята“ за еврото - механизма ERM2, до 2018 г.

„Присъединяването към еврозоната е част от предизборното споразумение между Реформаторския блок и ГЕРБ“, коментира Корман Исмаилов от Реформаторския блок и член на бюджетната комисия в парламента. Според Димитър Танев от Реформаторския блок обаче трябва да се обмислят механизми, които да намалят натиска върху цените.
„Консенсусът за присъединяването към еврозоната е налице от влизането на България в ЕС“, каза депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов. Според него обаче трябва да бъдат направени реформи, за да се подобри управлението на публичните финанси и ситуацията на пазара на труда. Чобанов коментира още, че ценовите рискове при приемане на еврото често се преувеличават.

Депутатът от БСП Петър Кънев също смята, че трябва да започнат преговорите за смяната на лева с евро. „Страната ни не може вечно да е във валутен борд, а присъединяването към еврозоната е единственият разумен механизъм за излизане от борда“, коментира той пред БНР.

Според депутати от ГЕРБ следващата седмица в групата ще се обсъжда темата за стартирането на преговорите от еврозоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес