Ивайло Московски: Осем от спрените влакове през Карлово ще бъдат възстановени

Осем от спрените влакове, които минават през Карлово, ще бъдат възстановени, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Той пристигна на гарата в града малко след като протестиращи граждани и представители на синдикатите в железниците от Карлово, Пловдив и Стара Загора блокираха за кратко бързия влак от Бургас за София.

"Българските държавни железници" ще си получат орязаните 40 млн. лв. от годишната субсидия, това заяви и днес министър Московски. Той припомни още от вчерашното решение, което предстои да бъде одобрено от правителството на 21 януари и с което бе предотвратено спирането на влаковете:

Така необходимите средства, които са разчетени в бюджета, но са блокирани като капиталов трансфер, ще бъдат прехвърлени като субсидия в БДЖ "Пътнически превози". Размерът им е 40 милиона лева, което на нас ще ни позволи да отменим взетото решение за отмяна от 1-ви февруари на следващите 90 влака и да ревизираме сегашното решение за спрените 38, като най-вероятно в по-голямата си част те ще бъдат възстановени. Специално за Карлово ще изпълним абсолютно всички искания на кмета, което да гарантира нормалния превоз на пътници и да няма напрежение. Технически ни е необходима около седмица, така че няма проблеми. Това ще бъде възстановено.

От железничарския синдикат в Горна Оряховица решиха ,че въпреки уверенията за отлагане на съкращенията на персонал, синдикатът не е доволен от решението на БДЖ да спре 38 влака.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес