Кольо Парамов: Абсолютно необходимо е да приемем еврото

Сегашният финансов министър поставя този проблем като основен, защото ние трябва да чакаме две години в „чакалнята“ на ИРЕМ, да изравним разликите и тогава нещата ще бъдат коренно различни по отношение на ценовите разлики. Абсолютно необходимо е за нас да приемем еврото. Стига сме се гърчили и отлагали този момент. Това заяви пред Нова телевизия финансистът Кольо Парамов.

Колегата му Емил Хърсев подчерта, че скокът на цените в други страни поради въвеждането на еврото е бил минимален.

„Системата на паричен борд е опасна за банките в страната. Ако имахме централна банка, която може да рефинансира, както ЕЦБ за страните в Еврозоната, КТБ все още щеше да работи. Това е най-голямата опасност – при нас банките са оставени на самите себе си, всеки се оправя, както може“, каза Хърсев.

„Ние в моментам сме се блокирали в рамките на Валутния борд и спазваме стриктно изискванията му. Затова е крайно време да престанем да говорим, че бордът ни гарантира това или онова. При въвеждането на еврото ще се постигне ново предоговаряне на лихвените нива. Крайно време е моделът на Прокопиев, който реализира подготовката на фалита на КТБ, да спре. Плод на олигархичния модел на поведение е елементарната политика, която води до падението във всички сфери на държавата“, коментира Парамов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес