МВФ понижи прогнозата си за световната икономика през 2015 г.

Международният валутен фонд понижи силно прогнозите си за световния икономически растеж през 2015-2016 година, в сравнение с тези от преди 6 месеца, съобщава АФП.

Според МВФ лошите перспективи пред Китай, Русия, Еврозоната и Япония ще доведат до задържане на световния икономически растеж до 3.5% за тази година и 3.7% за 2016 година.

Докато САЩ ще останат „светло петно” на фона на останалите големи икономики, Европа ще продължи да се затруднява с борбата с инфлацията, а растежът на Китай, понасящ щети от забавянето на увеличаването на експорта и понижението на пазара за недвижими имоти ще се срине до най-ниското си ниво от 25 години насам.

Ефектът от забавянето на икономическия растеж на Китай ще се разпространи, най-вече сред другите страни в Азия, като резултатът ще бъде понижаване на техните перспективи за икономически растеж.

„За Еврозоната и Япония стагнацията и ниската инфлация все още продължават да бъдат проблем”, заяви МВФ като призова основните лихвени проценти да не бъдат повишавани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес