Европарите за ниви - до 40 лв. на декар

Фонд “Земеделие” ще изплати до 40 лева на декар субсидии за земя на българските фермери на два транша. Първият ще стартира от 25 до 30 януари т.г. и чрез него ще се покрие базовото плащане от 27 лв. на декар. По-късно през март се очаква да има допълнително плащане от 12,38 лв. на декар. То ще бъде по т.нар. преразпределително плащане, чрез което се подпомагат допълнително само първите 300 дка обработваема земя. Така подпомагането за първите 300 дка ще достигне почти 40 лв./дка

Помощта ще стигне до близо 100 000 фермери. Първият транш ще е за общо 950 млн. лв., а през март ще се доплатят още 150 млн. лв. Така общата сума ще достигне 1,1 млрд. лв. Преди дни пред “Труд” шефът на фонд “Земеделие” Румен Порожанов обясни, че второто плащане ще настъпи, след като Брюксел възстанови на хазната изплатените пари през януари.

Догодина на фермерите ще бъдат платени 1,4 млрд. лв. за нивите, които обработват през настоящата 2015-а, обяви вчера аграрният министър Десислава Танева. Кампанията за кандидатстването за парите, които ще се платят януари 2016 г., стартира от 1 март т.г. и за първи път субсидии ще се раздават по 7 схеми.

Наред с основното плащане за площ, субсидии ще има и за дейности, щадящи природата (т.нар. зелени плащания), както и преразпределително плащане за първите 300 дка. Освен това пари ще има за млади фермери и за дребни стопани, за отглеждане на плодове и зеленчуци, за оранжерии. За първи път ще има и евросубсидии за животни. При кандидатстването за всички схеми фермерите ще трябва да доказват правото си да обработват земята с нотариални актове или с договори за наем на земята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес