Със 7 млн. лева обновяват улици в община Симитли

Андреа Налес е първата жена, председател на социалдемократите в Германия

Кирил Ананиев: Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях

Кметове и жители от Симтлийско запретнаха ръкави, сами си правят навес на храм

Борисов: Президентската институция никога не ме е интересувала След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави, казва премиерът в интервю за dir.bg

Глобиха школска лафка за храни с палмово масло

Ким Чен-ун пуска инспектори от САЩ на ядрения си полигон

Външните министри на страните от Г-7 се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия 

Община Добрич ще иска компенсации за домакинствата, останали 3 дни без вода

Очакваните ползи от приемането на еврото в България Ще се повиши доверието в българската икономика, а в резултат от това ще се понижат разходите за външно финансиране

Див като мустанг 10 предавки и блокаж на предните колела

Сигнал за бомба пред президентството

Два нови маневрени локомотива родно производство за столичното метро

Над 30 китайски туристи са загинали при автобусна катастрофа в  Северна Корея

Общопрактикуващите лекари готвят национален протест

Финансови проверки в НЕК и американските централи

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверки в държавната ТЕЦ „Марица-изток 2″, американските централи „AES Гълъбово” и „Контур Глобал Марица-изток 3″, както и в закъсалата Национална електрическа компания (НЕК).

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на годишната среща на бизнеса с правителството вчера.

„Вярвам, че до края на март ще успеем да се разберем с американските централи и да предоговорим клаузите за изкупуването на ток. Проблем пред преговорите в момента са парите, които държавната НЕК им дължи”, обясни Петкова. Тя допълни, че до дни ще бъдат издадени нейни заповеди за финансови инспекции и в останалите големи енергийни компании у нас.

Натрупаните загуби в НЕК до миналата година са за близо 3 млрд. лева, като само през 2014-а е формиран допълнителен дефицит от още 598 млн. лв. За свиване на дупката в държавната компания се преговаря с американските централи, за да се намалят наполовина количеството и цената на изкупувания от тях ток. Ще бъдат намалени и количествата ток, изкупувани от ВЕИ и заводски централи.

„Никой не усети поевтиняването на тока – нито бизнесът, нито битът, но затова пък загубите нараснаха”, коментира ценовата политика на предишния енергиен регулатор шефът на енергийната комисия към парламента Делян Добрев.

Сегашният председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова повтори, че не може да се говори за нова цена, преди да стане ясно какво се случва в енергетиката.

Министър Петкова изтъкна още, че има два други приоритета в сектора – изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни, както и разработването на собствените газови находища.

Към момента две международни фирми са проявили интерес към черноморските блокове „Терес” и „Силистар”. Предварителните проучвания в района са оптимистични, по данни на енергийното министерство. Петкова След премиера Борисов и Петкова декларира, че добивът на шистов газ у нас не е на дневен ред.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.