На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

Финансови проверки в НЕК и американските централи

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверки в държавната ТЕЦ „Марица-изток 2″, американските централи „AES Гълъбово“ и „Контур Глобал Марица-изток 3″, както и в закъсалата Национална електрическа компания (НЕК).

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на годишната среща на бизнеса с правителството вчера.

„Вярвам, че до края на март ще успеем да се разберем с американските централи и да предоговорим клаузите за изкупуването на ток. Проблем пред преговорите в момента са парите, които държавната НЕК им дължи“, обясни Петкова. Тя допълни, че до дни ще бъдат издадени нейни заповеди за финансови инспекции и в останалите големи енергийни компании у нас.

Натрупаните загуби в НЕК до миналата година са за близо 3 млрд. лева, като само през 2014-а е формиран допълнителен дефицит от още 598 млн. лв. За свиване на дупката в държавната компания се преговаря с американските централи, за да се намалят наполовина количеството и цената на изкупувания от тях ток. Ще бъдат намалени и количествата ток, изкупувани от ВЕИ и заводски централи.

„Никой не усети поевтиняването на тока – нито бизнесът, нито битът, но затова пък загубите нараснаха“, коментира ценовата политика на предишния енергиен регулатор шефът на енергийната комисия към парламента Делян Добрев.

Сегашният председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова повтори, че не може да се говори за нова цена, преди да стане ясно какво се случва в енергетиката.

Министър Петкова изтъкна още, че има два други приоритета в сектора – изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни, както и разработването на собствените газови находища.

Към момента две международни фирми са проявили интерес към черноморските блокове „Терес“ и „Силистар“. Предварителните проучвания в района са оптимистични, по данни на енергийното министерство. Петкова След премиера Борисов и Петкова декларира, че добивът на шистов газ у нас не е на дневен ред.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.