На 16 юли 2018 да почерпят

Шампионът прибра 38 млн. долара

Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

Кооперация се запали в Шумен

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер в Япония Няма опасност от цунами

Очаква ни най-голямото лунно затъмнение за този век

Чумата донесли бежанци от Турция В страната вече са умъртвени близо 4000 овце и кози

Протест на жители на пернишки квартал блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Ново огнище на птичи грип в добричкото село Миладиновци

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“ Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 юли 2018

Бежанските центрове в страната трябва да бъдат закрити, защото в тях няма много хора, а издръжката им е голяма, смята Джамбазки

20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

Никос Кодзиас: Споразумението за името Северна Македония ще получи зелена светлина от гръцкия парламент

Губим 30 години заради обжалвания 80% от поръчките се оспорват и затова изпълнението на обектите закъснява

Финансови проверки в НЕК и американските централи

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверки в държавната ТЕЦ „Марица-изток 2″, американските централи „AES Гълъбово“ и „Контур Глобал Марица-изток 3″, както и в закъсалата Национална електрическа компания (НЕК).

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на годишната среща на бизнеса с правителството вчера.

„Вярвам, че до края на март ще успеем да се разберем с американските централи и да предоговорим клаузите за изкупуването на ток. Проблем пред преговорите в момента са парите, които държавната НЕК им дължи“, обясни Петкова. Тя допълни, че до дни ще бъдат издадени нейни заповеди за финансови инспекции и в останалите големи енергийни компании у нас.

Натрупаните загуби в НЕК до миналата година са за близо 3 млрд. лева, като само през 2014-а е формиран допълнителен дефицит от още 598 млн. лв. За свиване на дупката в държавната компания се преговаря с американските централи, за да се намалят наполовина количеството и цената на изкупувания от тях ток. Ще бъдат намалени и количествата ток, изкупувани от ВЕИ и заводски централи.

„Никой не усети поевтиняването на тока – нито бизнесът, нито битът, но затова пък загубите нараснаха“, коментира ценовата политика на предишния енергиен регулатор шефът на енергийната комисия към парламента Делян Добрев.

Сегашният председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова повтори, че не може да се говори за нова цена, преди да стане ясно какво се случва в енергетиката.

Министър Петкова изтъкна още, че има два други приоритета в сектора – изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни, както и разработването на собствените газови находища.

Към момента две международни фирми са проявили интерес към черноморските блокове „Терес“ и „Силистар“. Предварителните проучвания в района са оптимистични, по данни на енергийното министерство. Петкова След премиера Борисов и Петкова декларира, че добивът на шистов газ у нас не е на дневен ред.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.